Španski korak udesno nakon pada socijalista

Lider pobjedničke stranke Mariano Rajoy obećao je nova radna mjesta (EPA)
Lider pobjedničke stranke Mariano Rajoy obećao je nova radna mjesta (EPA)

Španska Narodna stranka ubjedljivi je pobjednik parlamentarnih izbora u ovoj zemlji te će imati apsolutnu većinu u parlamentu, pokazali su zvanični rezultati izbora.  

Ova stranka desnog centra najvjerovatnije će imati 186 mjesta u donjem domu parlamenta koji broji 350 zastupnika.

Socijalisti, koji su bili na vlasti od 2004. godine, pretrpjeli su veliki poraz, te su od 169 mjesta, koliko su imali u proteklom mandatu, osvojili 111 zastupničkih mjesta, što je njihov najgori rezultat do sada.

Analitičari tvrde da su glasači odlučili kazniti stranku odlazećeg premijera Josea Luisa Rodriguesa Zapatera, zbog toga što nije uspio povećati zaposlenost u četvrtoj najvećoj ekonomiji u eurozoni.

Obraćajaći se svojim pristalicama, lider Narodne stranke Mariano Rajoy poručio je svima koji nisu glasali za ovu stranku da je spreman „raditi i biti premijer za sve Špance“.

„Ja ću se boriti protiv deficita i duga i nezaposlenosti. Sada prolazimo kroz veoma teško verijeme. Nalazimo se na raskrsnici koja će odrediti budućnost Španije, ne samo u narednim godinama, već i u narednim decenijama“, rekao je Rajoy.

Dužnička kriza

Narodna stranka je obećala da će se boriti protiv dužničke krize koja prijeti ekonomiji zemlje, međutim, njeni zvaničnici nisu dali više detalja o tome kako  to planiraju uraditi.

Rajoy je rekao da će rezati troškove „svuda“, osim u slučaju penzija, kako bi smanjio javni dug na 4,4 posto bruto domaćeg proizvoda u 2012. godini, koji je prošle godine iznosio 9,3 posto.

Kandidat Socijalističke partije Alfredo Perez Rubalcaba, priznavajući poraz, rekao je da će ova stranka braniti jednakost.

„Mi ćemo braniti javne službe, jednakost između muškaraca i žena, te ljudska prava i slobode“, naglasio je on.

Španija je treća članica eurozone u kojoj je vlada oborena zbog dužničke krize.

Analitičari navode da su mnogi nezadovoljni radom socijalista jer su dozvolili pogoršanje ekonomskog stanja, a potom uveli oštre mjere štednje.

Socijalisti u Grčkoj, ali i konzervativci italijanskog premijera Silvija Berlusconija, također su otišli sa vlasti, a početkom godine isto se desilo vladema Irske i Portugala.

Brze reforme

Iako ga smatraju nekarizmatičnim, Rajoy je dobio podršku glasača zbog obećanja da će popraviti ekonomiju i otvoriti nova radna mjesta, čak i po cijenu oštrih mjera štednje.

Octavio Arginano, 67-godišnji penzioner, prvi put je glasao za desnicu.

„Moj sin je nezaposlen više od godinu dana, moja kćerka zarđuje samo 600 eura mjesečno, a brine se o maloj djeci“, rekao je on dok je odlazio sa biračkog mjesta u Madridu.

Analitičari kažu da Rajoy, koji će 20. decembra položiti zakletvu premijera, mora brzo provesti reforme kako bi ponovo uvjerio svjetska tržišta da je Španija spremna platiti svoje dugove.

Zapaterovu vlada su optužili da je prekasno reagirala na pad tržišta nekretnina 2008. godine, koji je u kombinaciji sa globalnom finansijskom krizom doveo do otkaza miliona ljudi.

U borbi da smanji torškove i izbjegne katastrofalne gubitke zbog dužničke krize, njegova vlada smanjila je i plate u javnom sektoru za prosječnih pet posto, zamrznula penzije i povećala starosnu dob za odlazak u penziju sa 65 na 67 godina.

Protesti širom zemlje kulminirali su u maju ove godine kada su Španci iskazali svoje nezadovoljstvo zbog ogromne stope nezaposlenosti i političke korupcije.

Stotine demonstranata izašlo je na ulice Madrida uoči izbora, a analitičari kažu da će ih biti mnogo više sljedeće godine ukoliko se rezanje troškova nastavi.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO