Prvi trgovinski suficit u eurozoni

Da li je krivulja pada konačno zaustavljena? (EPA)
Da li je krivulja pada konačno zaustavljena? (EPA)

Eurozona je u septembru ostvarila svoj prvi trgovinski suficit za gotovo dvije godine, saopćila je Evropska centralna banka (ECB).
Bilans tekućih plaćanja je u septembru rezultirao suficitom od 0,5 milijardi eura, poslije revidiranog naviše deficita od 5,9 milijardi eura u augustu, ukazala je ECB.

Eurozona je posljednji put zabilježila suficit tekućih plaćanja u januaru 2010. godine, podsjetila je agencija AFP.

Tekuća plaćanja, najšire mjerilo vanjske trgovine, predstavljaju bilans plaćanja, uključujući uvoz i izvoz robe i usluga, kao i druge tekuće transfere, poput tokova kapitala, kao i stranu pomoć.

Tekuća plaćanja su od ključnog značaja za dugoročno povjerenje investitora i trgovinskih partnera.

Ti podaci, koji su obično podložni velikim revizijama, pokazuju, međutim, da je deficit tekućih plaćanja eurozone u posljednjih 12 mjeseci znatno povećan, na ukupno 56,5 milijardi eura, ili 0,6 posto bruto društvenog proizvoda (BDP), što je znatno više od manjka godinu dana ranije, koji je iznosio 26,2 milijarde eura.

Vrijeme velikih izazova

Član Izvršnog odbora ECB-a Jürgen Stark je izjavio da se dužnička kriza proširila sa periferije eurozone na njene ključne ekonomije i da utječe na privrede zemalja izvan Evrope.


Jürgen Stark [EPA]

“Ovo je vrijeme velikih izazova. Dužnička kriza je dodatno intenzivirana i sada se širi na ostale zemlje, uključujući takozvane države jezgra. To je novi fenomen”, rekao je on u Dublinu.

Stark je dodao da dužnička kriza nije ograničena samo na Evropu, nego da se i najrazvijenije ekonomske sile suočavaju s ozbiljnim problemima zbog svog javnog duga.

Strah da će situacija izmaći kontroli utjecao je u ponedjeljak na finansijska tržišta sa obje strane Atlantika i oborio cijene akcija.
“Evropa nije jedina s dužničkim problemima. U SAD-u postoji politički zastoj”, izjavio je David Tebo, trgovac iz kompanije Global Activities.
Agencija za kreditne rejtinge Moody's objavila je da bi se rast kamate na francuske državne obveznice i najava slabijeg ekonomskog rasta te zemlje mogli negativno odraziti na kreditni rejting Francuske.

Evropski indeks najvrjednijih akcija FTSEurofist oslabio je u ponedjeljak 2,4 posto, što je najmanje u posljednjih šest sedmica.

Ovaj indeks umanjen je 17 posto od početka godine.

Japanski indeks Nikkei trenutno je na najnižem nivou od marta 2009. godine.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO