Nova istraga protiv Olympusa za prevaru

Direktori kompanije priznali da su decenijama sakrivali finansijske gubitke (EPA)

Japanski državni tužioci ispitali su bivšeg potpredsjednika kompanije Olympus Hisashija Morija u sklopu istrage koja je pokrenuta zbog lažiranja finansijskih izvještaja, prenijela je agencija Reuters.

Tužioci će najvjerovatnije ispitati i nekadašnjeg šefa i predsjednika kompanije Tsuyoshija Kikukawu te revizora Hidea Yamadu.

Poznati prozivođač kamera stavljen je pod istragu nakon što su direktori kompanije priznali da su decenijama sakrivali gubitke pravdajući ih sredstvima dobijenim akvizicijama. 

Umješanost Yakuza

New York Times je objavio da japanski zvaničnici vode istragu o navodnom nedostatku u iznosu od 4,9 milijardi dolara u Olympusovim knjigama, kao i o mogućim vezama sa organiziranim kriminalom.

“Olympus je vršio isplate višestruko veće od gubitaka koje je pokušavao prikriti. Istražitelji sumnjaju da je dobar dio tog novca otišao u ruke kriminalnih grupa”, piše ovaj list, pozivajući se na memorandum japanskog tužilaštva.

U memorandumu se dodaje da vlasti žele saznati da li je kompanija sarađivala sa kriminalnim udruženjima, odnosno Yakuzom, te im plaćala velike sume novca za njihovu pomoć, piše list.

Skandal je ponovo razbuktao sumnje u velike japanske korporacije te pokrenuo pitanje povezanosti kompanija i orgnaiziranog kriminala.

Veze između kompanija, političara i članova Yakuze imaju dugu tradiciju u ovoj zemlji, a vlasti ih pokušavaju otkriti već decenijama. U posljednje vrijeme usvojeni su zakoni čija su meta ne samo kriminalci, nego i kompanije koje sarađuju s njima.

Pad dionica

Čelnici Olympusa priznali su lažiranje finansijskih izvještaja za samo jedan dio u iznosu od 1,3 milijarde dolara u isplatama povezanim za akvizicije iz 2006. godine, iako nezavisna komisija koju je kompanija ovlastila da provede istragu o ovome još ispituje ove navode.  

Veliki dio tih sredstava isplaćen je firmama na Kajmanskom otočju, čime je praćenje novca otežano.

Od kada se prošlog mjeseca sazanalo za ovaj skandal, Olympus je izgubio više od 70 posto svoje tržišne vrijednosti.

Kompanije kao što su Nippon Life i Mitsubishi, koje su vlasnici velikog dijela dionica Olympusa, smanjili su su svoj udio nakon pokretanja istrage.

Tokijska berza pomno prati dionice kompanije, a najavila je i mogućnost takozvanog delistinga, odnosno prestanaka uvrštenja dionica na berzi.

Ukoliko se to desi, vlasnici Olympusovih dionica teško bi mogli nastaviti podržavati kompaniju u borbi da izbjegene prodaju svog glavnog biznisa.

Kako su prenijele japanske agencije, predsjednik Olympusa Shuichi Takayama za prikrivanje podataka optužio je svog prethodnika Kikukawu, potpredsjednika Morija i unutrašnjeg revizora Yamadu.

Takayama je rekao da razmatra podnošenje krivične tužbe, Mori je u međuvremenu otpušten, a Yamada je ponudio ostavku.

Izvor: Agencije