Kanada uvodi nove sankcije Iranu

Vancouver: Zabrana izvoza neće se odnositi na ugovore sklopljene prije 22. novembra (EPA)

Kanada je objavila da uvodi nove sankcije Iranu, koje će se odnositi na “praktično sve (finansijske) transakcije”, uključujući i poslove s iranskom centralnom bankom, usred novih sumnji oko nuklearnog programa Teherana.

U saopćenju vlade se ističe i da će Kanada hitno zabraniti izvoz za ovu bliskoistočnu zemlju sve robe koja se koristi u petrohemijskoj, naftnoj i gasnoj industriji, javio je Reuters.

Šef kanadske diplomatije John Baird je precizirao da se zabrana izvoza neće odnositi na ugovore sklopljene prije 22. novembra.

Ranije u ponedjeljak je Velika Britanija naložila svojim finansijskim institucijama da zaustave sve poslove s iranskim partnerima, uključujući centralnu banku.

Očekuje se i da će SAD pojačati sankcije Teheranu, ali još nije poznato na šta će se tačno one odnositi.

Nove sankcije za Iran uslijedile su poslije objavljivanja zaključaka iz najnovijeg izvještaja Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o ovoj zemlji, u kome je izražena zabrinutost zbog potencijalne vojne dimenzije njenog nuklearnog programa.

Teheran poriče da razvija kapacitete za nuklearno oružje i ističe da njegov nuklearni program ima isključivo mirnodopsku namjenu.

Izvor: Agencije