Guttenberg: Evropi nedostaju vođe

Guttenberg: Nakon afere "doktorat-plagijat" povukao se sa svih političkih funkcija (EPA)

Bivši njemački ministar odbrane i nekadašnji “nosilac nade” i mogući kancelarski kandidat demokršćana Karl-Theodor zu Guttenberg je upozorio da Evropskoj uniji (EU) nedostaju političke vođe i da ona ide iz krize u krizu.

“Ne postoji vizija budućnosti EU, mi posrćemo preko jedne u drugu krizu… EU nedostaju političke vođe i nedostaju i emocije kada se o Evropi govori…”, rekao je zu on na forumu o sigurnosti, održanom u Kanadi, gdje je govorio u ime poznatog vašingtonskog centra CSIS (Center for Strategic and International Studies) i, prvi put poslije skandala zbog prepisanog doktorata, javno nastupao.

Guttenberg, nekada hvaljen i slavljen, koji se, poslije puno buke, ali i bruke zbog prepisanog doktorata, morao povući sa svih političkih funkcija, angažiran je kao “izuzetni državnik” na čelu novog, transantlanskog foruma s ciljem unapređenja i jačanja evropsko-američkih odnosa.

To saznaje Bild, tabloid koji je do posljednjeg momenta pokazivao simpatije za barona, najmlađeg i nekada najpopularnijeg i najperspektivnijeg političara u vladi.

U jeku afere “doktorat-plagijat” koja je potresala njemačku političku scenu, jer su se, dokazano je, i drugi političari bavili prepisivanjem, Guttenberg je prvo žestoko napadao svoje kritičare, zatim negirao optužbe, onda se privremeno, pa za stalno odrekao titule i povukao sa svih političkih funkcija, prenosi Tanjug.

Selidba u Ameriku

Zu Guttenberg, za koga se vjerovalo da je “kadar” da, umjesto kancelarke Angele Merkel, krene u “kancelarsku bitku”, odselio se ljetos u Ameriku s porodicom, kupio kuću i tamo, kako javljaju njemački mediji, želi pisati knjigu i držati predavanja.

Njemačka štampa piše o privremenom odlasku i postavlja pitanje o Guttenbergovom ponovnom povratku na njemačku političku scenu.

U pojednim spekulacijama se kaže da je 39-godišnji Guttenberg dovoljno mlad za novi povratak i da se to ne bi dogodilo prvi put u njemačkoj političkoj historiji.

Bild piše da je ovaj mladi baron promijenio i vanjski izgled – više ne nosi naočare i nema gela u kosi.

Za bivšeg ministra i njegovu suprugu, također plemićkog porijekla, njemački mediji su pisali da su najljepši par njemačke političke scene.

Bez iluzija

O evropskoj krizi u ponedjeljak je govorio i evropski komesar za ekonomiju i monetarna pitanja Olli Rehn, koji je upozorio da ne treba imati iluzije u vezi potencijalnih dugoročnih posljedica krize.

“Ova kriza pogađa glavne ekonomije eurozone, oko čega ne treba imati iluzija”, kazao je on na jednom seminaru u Briselu.

Odražavajući stavove ostalih visokih dužnosnika EU da su nedostatak povjerenja ulagača i rastući prinosi po državnim obveznicama sada sistemske prirode diljem eurozone, Rehn je također upozorio da bi evropske ekonomije mogle riskirati da postanu irelevantne ako ne budu djelovale.

“Bez dinamične i rastuće ekonomije Evropi prijeti da postane irelevantna na globalnoj sceni”, istaknuo je on, prenosi Hina.

Izvor: Agencije