Di Rupo ponudio ostavku belgijskom kralju

Elio Di Rupo je ponudio ostavku zbog novog neuspjeha pregovora vodećih stranaka (EPA)
Elio Di Rupo je ponudio ostavku zbog novog neuspjeha pregovora vodećih stranaka (EPA)

Lider belgijskih socijalista Elio Di Rupo, zadužen da okonča rekordnu političku krizu u zemlji konačnim formiranjem vlade, ponudio je ostavku kralju Albertu II zbog novog neuspjeha pregovora vodećih stranaka.

On je ostavku ponudio 526. dana od kako Belgija nema vladu, a Albert II je još jednom apelirao na političare da hitno pronađu rješenje zarad kraljevstva.

“Kralj podsjeća na ozbiljnost trenutne situacije i ističe da odbrana općeg interesa svih Belgijanaca i evropski rokovi zahtijevaju veoma brzo rješenje političke krize”, navodi se u saopćenju koje je izdala kraljevska palata, javio je AFP.

“Kralj poziva sve pregovarače da u narednih nekoliko sati razmotre koje su posljedice neuspjeha (pregovora) i da aktivno potraže rješenje”, ističe se u saopćenju.

Nakon što su prošlog meseca postigli dogovor o institucionalnim reformama, predstavnici šest partija širokog političkog spektra sada su podijeljeni oko toga kako da smanje državni deficit.

Najnoviji maratonski pregovori vodećih partija okončani su bezuspješno u ponedjeljak ujutro, nakon što su flamanske i frankofone stranke desnog centra odbile Di Rupov plan za smanjenje državnog deficita, jer se on previše oslanja na povećanje poreza, a ne na smanjenje troškova.

Vršilac dužnosti belgijskog premijera Yves Leterme i Evropska komisija (EK) više puta su pozivali da se postigne dogovor oko smanjenja javnog duga u Belgiji, a evropski komesar Olli Rehn upozorio je Belgiju i još četiri evropske zemlje da će biti kažnjene ukoliko ne dovedu svoje javne finansije u red.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO