Brisel podržao novu grčku vladu

Barroso i Papademos su bili zadovoljni ishodom sastanka u Briselu (EPA)

Predsjednik Evropske komisije (EK) Jose Manuel Barroso je na zajedničkoj konferenciji za novinare s grčkim premijerom Lukasom Papademosom, poslije sastanka u Briselu, izrazio podršku “herkulovskim naporima” koje čini nova grčka koaliciona vlada da tu zemlju izvuče iz krize.

Barroso je ponovo naglasio da “sve grčke političke sile moraju zajedno raditi i podržati vladine napore” u ovo presudno vrijeme za Grčku, prenijela je grčka novinska agencija ANA.

On je naveo da koaliciona vlada u Grčkoj pruža odlučnu poruku o političkoj stabilnosti u toj zemlji.

Barroso je izrazio uvjerenost da će Grčka primijeniti odluke donijete 26. oktobra, naglasivši da je grčki premijer ponovio obećanje da će njegova zemlja ispuniti obaveze.

“Povjerenje i odlučnost su od presudne vaznosti, ne samo za međunarodnu zajednicu da bi nastavila finansirati Grčku, već i za međunarodna tržista”, ocijenio je on.

Barroso je grčkog premijera uvjeravao da EK čini sve što je u njenoj moći da pomogne Grčkoj putem programa tehničke pomoći, uz uslov da Grčka želi sama sebi pomoći i ostvariti širi politički konsenzus.

Potvrda za garancije

Papademos je, s druge strane, izjavio da Grčka namjerava u potpunosti ispoštovati odluke donijete na samitu Evropske unije (EU) u oktobru i naglasio da su se sve glavne političke stranke u zemlji obavezale na to oformivši novu koalicionu vladu.

On je također izrazio uvjerenost da će te obaveze biti ispunjene na način koji će raspršiti sumnje EU i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) po pitanju odlučnosti grčkih vlasti da ispune svoje obaveze.

Na pitanje o pismenoj garanciji koju su evropske vlasti tražile od grčkih stranačkih lidera, Papademos je rekao da će grčka vlada obezbijediti takve garancije.

On je podvukao da je veoma važno da grčki politički lideri pozitivno odgovore na zahtjev Eurogrupe i MMF-a o pismenim garancijama, dodajući, međutim, da način na koji će stranački lideri te garancije dati u potpunosti zavisi od njih.

Predsjednik Evropskog vijeća Herman van Rompuy izjavio je da je sastanak s grčkim premijerom bio uspješan.


Lukas Papademos i Herman van Rompuy [EPA]

“Sastanak je bio odličan, premijer je ponovio čvrstu namjeru svoje vlade, koju podržavaju sve političke partije, da primijeni program dogovoren s ‘Trojkom'”, naveo je Rompuy, koji je naglasio da je ponovio spremnost eurozone da nastavi obezbjeđivati pomoć Grčkoj, koja primjenjuje mjere reformi.

Zahtjevna situacija

Eurogrupa bi trebala na sljedećem sastanku odobriti šestu tranšu pomoći Atini, rekao je on.

“Također, u potpunosti podržavamo kontinuirane pregovore grčkih vlasti s privatnim kreditorima, a novi program u okviru Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFSF) trebao bi brzo biti dogovoren”, ocijenio je Rompuy.

“Situacija je veoma zahtjevna. Grčki narod je već podnio velike napore. Međutim, još mnogo treba biti učinjeno da bi se povratila stabilnost, povjerenje i rast”, rekao je Rompuy.

“Što se tiče šire situacije u eurozoni, očigledno je da prolazimo kroz težak period. U tom svjetlu važno je da zemlje članice strogo poštuju svoje obaveze, kako po pitanju fiskalne politike, tako i po pitanju strukturnih reformi da bi se podstakao privredni rast, kao i rast zaposlenosti”, kazao je predsjednik Evropskog vijeća.

Sve institucije EU, dodao je on, moraju učiniti sve što je u njihovoj moći da povrate povjerenje, stabilnost, privredni rast i zaposlenost.

“U skladu s mandatom koji sam primio na samitu EU 26. oktobra, u decembru ću podnijeti preliminarni izvještaj o jačanju ekonomske unije u skladu s monetarnom unijom”, zaključio je Rompuy.

Izvor: Agencije