U poplavama na Tajlandu 600 mrtvih, 13 miliona ugroženih

Poplave izbilee usljed jakih monsunskih kiša i niza tropskih oluja (EPA)

U poplava na Tajlandu, najtežim u posljednjih 50 godina, poginulo je više od 600 osoba, a ugroženo je više od 13,1 miliona ljudi, odnosno svaki pet stanovnik, saopštila je tajlanska vlada.

Poplave su pogodile dvije trećine od ukupno 77 pokrajina, a trenutno je pod vodom 17 provincija, navodi se u saopštenju i dodaje da se većina od 600 žrtava udavilo u visokoj vodi, prenijela je agencija AP.

Krajem jula počele su poplave na Tajlandu, usljed jakih monsunskih kiša i niza tropskih oluja koje su uslijedile, nakon čega je vodeni talas zahvatio čitave gradove pošto se nevrijeme premještalo južnije kroz centralni dio zemlje ka Bangkoku i Tajlandskom zaljevu, javio je Tanjug.

Strah od oboljenja

Situacija se poboljšala posljednjih nekoliko dana i čišćenje je počelo u mnogim oblastima, mada su neki dijelovi zemlje i dalje pod vodom.

Tajlandski zdravstveni radnici ranije su poručili da će u Bangkoku sve više ljudi obolijevati od bolesti koje se prenose vodom dok tajlandska vlada upozorava da će kriza nastala zbog poplava trajati još jedan mjesec.

Ministar za energetiku Pichai Naripthaphan rekao je osmog novembra da će kriza potrajati još mjesec dana.

Tajlandska premijerka Yingluck Shinawatra zbog poplava nije sudjelovala na sastanku Ekonomske kooperacije Azije i Pacifika (APEC) u Sjedinjenim Američkim Državama.

U jeku nadiranja vode, Renate Vuuren, predstavnica humanitarne organizacije World Vision, rekla je za Al Jazeeru da su stanovnici Bangkoka jako zabrinuti.

„Teško nam je dostavljati pomoć zbog problema sa transportom i pristupom ljudima“, rekla je.

„Barem trećina države je pod vodom, a u Bangkoku je voda skoro protekla kroz centar“.

Građani su jako zabrinuti za svoje zdravstveno stanje zbog lešina i smeća na ulicama.

Trpi i industrija

“Centar Bangkoka ima vrlo visoku odbranu. U zaključku, Bangkok se treba smatrati sigurnim“, kazala je premijerka.

Od jula su poplave pogodile trećinu Tajlanda, a najteže su pogođeni sjever, sjeveroistok i centralni dio zemlje.

Bangkoku, najvećim dijelom smještenom tek dva metra iznad nivoa mora, prijetilo je istjecanje vode iz rezervoara na sjeveru, prikupljene iz rijeke Chao Phraya.

“Pogođen je i industrijski sektor”, kazao je Prasarn Trairatvorakul, guverner banke Tajlanda.

 Izvor: Al Jazeera i agencije