Sukobi demonstranata i policije se šire Egiptom

Policija je koristila gumene metke, suzavac i tukla demonstrante pendrecima (EPA)

Nemiri u Egiptu su se iz Kaira proširili i na druge gradove, uključujći Aleksandriju gdje se vode ulični sukobi demonstranata i policije. U Kairu je najmanje 11 poginulih, a povrijeđeno je oko 1.000. Žrtava ima i u Aleksandriji.

O događajima u Kairu izvještava reporter Al Jazeere
Jamal ElShayyal.

Do sukoba je došlo kada je policija za razbijanje demonstracija suzavcem i gumenim mecima pokušala da ukloni logor u kojem su kampovali demonstranti u Kairu. 

Njima se pridružilo nekoliko desetina hiljada demonstranata koji su preplavili trg i koji su tražili brži prelazak na civilne organe vlasti i okončanje privremenog vojnog rukovodstva zemlje.

Novim ovlašćenjima Vojnog vijeća protive se i islamističke i liberalne grupe u Egiptu, mada se međusobno nadmeću, uoči održavanja parlamentarnih izbora krajem novembra.

“Iako Vojno vijeće nije dalo saopštenje o tome da li će izbori biti odgođeni, mnogi su ovdje skeptični kako će biti održani uz ovako malo sigurnosti”, kazao je reporter Al Jazeere sa trga Tahrir Jamal ElShayyal.

Jednostavni zahtjevi

„Nekoliko hiljada Egipćana ponovo je izašlo na ulice, prije svega na trg Tahrir. Rekli su da neće napustiti trg dok se ne ispune njihovi zahtjevi”, rekao je.

U posljednja 24 sata, prema njegovim riječima, zabilježeno je mnogo nasilja: nekoliko ljudi je poginulo, a stotine su povrijeđene.

„Ono što je zanimljivo za ove demonstracije jeste da su izazvane kombinacijom stavova i akcija koje su povukli vojska i snage sigurnosti. Kada su u pitanju demonstranti, njihovi su zahtjevi vrlo jednostavni. Oni žele da vojska da vrlo jasan signal kada i kako će vlast prenijeti na civilne strukture“, kazao je Alshayyal.

Demonstranti, naglasio je, zahtijevaju da se odmah zaustavi procesuiranje civila pred vojnim sudovima, i što je još važnije, zahtijevaju povlačenje novih akata, koji će biti važniji i od ustava, i koji vojsci osiguravaju značajan udio u vlasti čak i nakon parlamentarnih izbora.

„Kada su u pitanju vojska i policija, ono čemu smo svjedočili u posljednjih nekoliko sati jeste ista primjena sile koju smo mogli vidjeti za vrijeme režima bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka, kada su demonstranti rastjerivani palicama, suzavcem i gumenim mecima. To ih je samo dodatno razljutilo, ne samo u Kairu i na trgu Tahrir, nego smo dobili informaciju da se velike demonstracije i ulične borbe odvijaju i na ulicama drugog najvećeg egipatskog grada – Aleksandrije, zatim u Suecu i nekoliko drugih oblasti“, rekao je.

Vrhovno vijeće oružanih snaga još se nije izjasnilo.

„Kako smo razumjeli, Vijeće trenutno zasjeda. Sljedeći njihov korak bit će od ključne važnosti, bilo u smislu razrješenja problema ili dodatnog kompliciranja situacije“, javio je novinar Al Jazeere.

Uhapšeno je 18 ljudi, javila je državna televizija, opisujući demonstrante kao izgrednike.

Više stotina demonstranata je uzvratilo bacanjem kamenica i paljenjem jednog oklopnog policjskog vozila.

Očevici su naveli da su sukobi počeli kada je policija za razbijanje demonstracija uklonila mali logor postavljen da bi se odala počast stotinama demonstranata u ustanku u kojem je u februaru svrgnut višedecenijski predsjednik Hosni Mubarak.

Vlada Egipta pozvala je demonstrante da dozvole da “prevlada razum”. “Mirne demonstracije su zagarantirano ustavno pravo, ali ovakav razvoj situacije znači da se svi moraju što prije vratiti razumu i odgovornosti”, navodi se u saopćenju vlade.

Policija je tada napala oko 200 mirnih demonstranata koji su proveli noć na trgu Tahrir u pokušaju da obnove cjelodnevna dežurstva.

Policija je ispaljivala gumene metke i suzavac i tukla demonstrante pendrecima, pa je trg u jednom trenutku očišćen, a sukobi su preseni u okolne ulice u centru Kaira.

Državna agencija MENA, pozivajući se na portparola Ministarstva zdravlja, izvijestila je da je u nasilju povrijeđeno 676 ljudi.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava optužile su policiju za prekomjernu upotrebu sile.

Uskoro izbori

Incidenti na ulicama Kaira dešavaju se samo devet dana uoči parlamentarnih izbora. Prvi izbori od zbacivanja Mubarakovog režima zakazani su za 28. novembar.

Jednom demonstrantu gumeni metak je izbio desno oko, saopćili su borci za ljudska prava i dodali da su još najmanje četiri demonstranta dobili povrede očiju jer je policija imala naređenja da ih gađa u glavu.

Okupljanja na Trgu Tahrir počela su još preksinoć, kada je više desetina hiljada izašlo na ulice tražeći ukidanje vojnog saveta koji upravlja zemljom od zbacivanja Mubaraka.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO