Policija brutalno rastjerala studente u Kaliforniji

Policija je pokrenula istragu zbog rastjerivanja mirnih demonstranata biber sprejom u kampusu kalifornijskog Univerzieteta Davis. Demonstranti pokreta “Okupirajmo Wall Street” koji su ustali protiv nejednakosti i pohlepe banaka, mirno su protestirali. Sjedili su prekriženih ruku i nogu kada je policija nasrnula na njih i “napala” ih sprejem.

Studenti su nastavili mirno sjediti, a demonstranti su nastavili vikanjem na policajce: “Sram vas bilo!”

Šefica tamošnje policije objasnila je da su demonstrante morali udaljiti s tog područja jer su predstavljali opasnost. Dozvolili su im, kazala je, da zauzmu jedan dio dvorišta, no oni su se proširili na nedopušteno područje, naglašava.

Najmanje jedan osoba zbrinuta je zbog hemijskih opeklina.

Linda Katehi, dekan Univerziteta Davis, ocijenila je video snimke “uznemirijućih” i rekla da je formirana radna skupina za istraživanje, ali je odbacila pozive unutar univerziteta za njezinu ostavku.

“Korištenje biber spreja koje se moglo vidjeti na snimku uznemirujuće je za sve nas i postavlja mnoga pitanja o tome kako najbolje nositi sa situacijama kao što je ova”, izjavije je Katehi u poruci objavljeno na web stranici univerziteta u subotu.

Brutalnost policije

Policija je od demonstranata tražila da uklone svoj kamp, što su oni odbili.

Zatim su organi reda počeli rušiti šatore i maltretirati demonstrante.

Glasnogovornica Univerziteta Karen Nikos rekla je da je najmanje devet ljudi ozlijeđeno biber sprejom i da im je na licu mjesta ukazana pomoć. Druga dva studenta su odvedena u bolnicu i kasnije puštena.

Suzavcem su poprskana i dva novinara kanala CBS 13, javlja dopisnik ove televizije.

Studenti u Davisu u četvrtak su podigli svoj kamp u polju iz solidarnosti s demonstrantima širom SAD.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO