Narodna stranka pobijedila na izborima u Španiji

Istraživanja sprovedena nedjelju dana pred izbore pokazala uvjerljivu prednost desničarske Narodne stranke Marijana Rahoya (EPA)

 

Španska Narodna stranka pobijedila je na parlamentarnim izborima i imaće apsolutnu većinu u skupštini, pokazuju rezultati anketa na glasačkim mjestima koje je objavila državna televizija.

Anketa je pokazala da će ova stranka osvojiti 43,5 odsto glasova, odnosno između 181 i 185 mandata u Donjem domu Parlamenta koji ima 350 mjesta.

Do sada vladajući socijalisti zaostaju sa 30 odsto glasova.

Važne četiri godine

U Parlament je ušla i pro-baskijska nezavisna partija AMAJUR.

Pravo glasa na izborima imalo je 36 miliona Španaca. 

Socijalisti su na vlasti u Španiji od 2004. godine, a od 2008. imaju samo relativnu većinu u Kongresu sa 169 poslanika prema 154, koliko ima desnica.

Birališta su otvorena jutros u devet sati, a pravo glasa na izborima ima 36 miliona Španaca.

I istraživanja sprovedena nedjelju dana pred izbore pokazala su ubjedljivu prednost desničarske Narodne stranke na čelu sa Marianom Rajoyem, koji je dosad dvaput gubio na izborima, kazao je noć uoči izbora za za Al Jazeeru novinar Inoslav Bešker.

Alfredo Peres Rubalkaba, kandidat vladajućih socijalista, koji bi, prema predizbornim anketama, mogli da dožive historijski poraz, bio je među prvima koji su glasali jutros.

“Naredne četiri godine bit će veoma važne za našu budućnost. Građani su ti koji moraju donijeti velike odluke koje su neophodne, i zato je važno glasati”, rekao je Rubalkaba, pozivajući pristalice socijalista da izađu na izbore.

Loše vremenske prilike utjecale su da neka birališta budu otvorena sa zakašnjenjem, a jedno izborno mesto na jugu zemlje moralo je da bude premješteno zbog poplava, rekao je zvaničnik izborne komisije Felix Monteira.

Glasanje u kome se bira 350 poslanika parlamenta i 208 senatora počelo je jutros u osam sati.

Socijalisti su na vlasti Španijom od 2004. godine, a od 2008. imaju samo relativnu većinu u Kongresu sa 169 poslanika prema 154, koliko ima desnica.

Politika štednje koju vodi socijalistička vlada, zbog ekonomske krize i vrlo visoke nezaposlenosti od 21,52 odsto, donijela je socijalistima u posljednje dvije godine “rekord” u nepopularnosti.

Premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero, koji se nije ponovo kandidirao, raspisao je izbore u septembru uslijed zabrinutosti zbog ekonomske situacije u zemlji.

Zapatero je vodio zemlju od 2004. godine.

Loš ekonomski rast

Sa lošim ekonomskim rastom i skoro pet miliona nezaposlenih ekonomija je bila u centru predizborne kampanje.

U toku kampanje nisu čuli ideološki tonovai

Analitičari kažu da pobjednik mora brzo ponovo uvjeriti tržišta da je Španija spremna platiti svoje dugove.

Izvor: Al Jazeera i agencije