UNESCO usvojio palestinski zahtjev za članstvo

Prijem UNESCO-a simbolična je pobjeda Palestinske oslobodilačke organizacije koja je podnijela i zahtjev za puno članstvo u Ujedinjenim narodima (EPA)

Organizacija UN-a za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) usvojila je palestinski zahtjev za prijem u punopravno članstvo ove organizacije.

Tokom sastanka zemalja članica UNESCO-a u Parizu, 107 država glasalo je za palestinski prijem u ovu UN-ovu organizaciju, 14 je bilo protiv, a 52 suzdržano.

Puno članstvo u UNESCO-u omogućava Palestincima da određene znamenitosti registriraju kao svjetsko nasljeđe pod zašititom ove organizacije, kao što slučaj sa Crkvom rođenja Isusovog. 

 „Ovo je dobra vijest. To je još jedan korak u pravom pravcu“, rekao je Husam Zomlot, član Palestinske oslobodilačke organizacije i bivši ambasador. „Mi idemo prema punom statusu u međunarodnom sistemu. UNESCO je veoma važna organizacija.“

Izrael je brzo reagirao na ovakvu odluku. Nimrod Barkan, izraelski predstavnik u UNESCO-u nazvao je glasanje „tragičnim za ideju UNESCO-a“.

Osim Izraela, protiv palestinskog zahtjeva glasale su SAD, Kanada i nekoliko evropskih zemalja, uključujući Njemačku. Velika Britanija je ostala suzdržana, dok je Francuska svojim glasom podržala palestinski prijem u ovu organizaciju.

 „Oni pokušavaju utjecati na Amerikance, Evropljane i Izraelce kako bi ih oni počeli uzimati za ozbiljno“, rekao je Mouin Rabbani, analitičar na Institutu za palestinske studije u Amanu.

Odluka SAD-a

Glasanje UNESCO-a zasigurno će izazvati Sjedinjenje Države da se pozovu na zakon donesen 1990. godine, kojim se zabranjuje SAD-u da finansira agencije UN-a koje „daju Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji isti status kao zemlji članici“. SAD godišnje izdvaja oko 80 miliona dolara za finansiranje UNESCO-a, što je 22 posto ukupnog budžeta ove agencije. 

Ipak, američki predsjednik često može zaobići ovaj zakon zbog nacionalne sigurnosti, što se desilo kada je Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji dozvoljeno da zadrži diplomatsku misiju u Washingotnu, uprkos zakonu iz 1987. koji to zabranjuje.

Međutim, zakon o finansiranju UN-a iz 1990, i slične mjere koje su usvojene 1994, ne daju mogućnost za ovakve opcije.

Victoria Nuland, glasnogovrnica State Departmenta, nije htjela reći da li će SAD izvršiti pritisak na Kongres da se ovi zakoni zaobiđu.

„Nećemo stvoriti palestinsku državu u UNESCO-u“, rekla je Nuland prošle sedmice. „Postoje posljedice ako UNESCO glasa u ovom pravcu.“

Članstvo u UN-u

David Killion, američki predstavnik u UNESCO-u, rekao je da će ova odluka „zakomplicirati“ američku podršku UN-ovoj agenciji te da će Obamina administracija opet kritizirat palestinski zahtjev za mjesto u UN-u.

„Jedini put za stvaranje palestinske države je kroz pregovore“, rekao je Killion. „Vjerujemo da su napori koje smo vidjeli danas kontraproduktivni.“

Evropska unija pokušala je zaustaviti zahtjev Palestinske oslobodilačke organizacije nudeći ograničeno članstvo u izvršnom komitetu UNESCO-a i donacije za renoviranje Crkve rođenja u Betlehemu, za koju se vjeruje da je mjesto rođenja Isusa.  

Prijem UNESCO-a simbolična je pobjeda Palestinske oslobodilačke organizacije koja je podnijela i zahtjev za puno članstvo u Ujedinjenim narodima.

Odluku o mjestu u UN-u treba donijeti Vijeće sigurnosti, a SAD će najvjerovatnije uložiti veto kada dođe do glasanja.

Izvor: Al Jazeera