Palestinci će tražiti prijem u više UN agencija

Aplauz nakon palestinskog prijema u Organizaciju za obrazovanje, nauku i kulturu (EPA)

Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) saopćila je da planira podnijeti zahtjeve za članstvo u drugim agencijama Ujedinjenih naroda, nakon palestinskog prijema u Organizaciju za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO).

Istovremeno, Kanada je zbog te odluke obustavila finansiranje UNESCO-u, nakon što su Sjedinjene države donijele istu odluku. Time je ova organizacija ostala bez oko deset miliona dolara godišnje.

Ibrahim Kuraishi, ambasador Palestinske oslobodilačke organizacije u Ženevi, rekao je da će PLO između ostalog aplicirati za članstvo u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciju i Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju.

Kuraishi je naveo da još nisu podnijeli zahtjeve ni u jednoj agenciji, ali da to namjeravaju učiniti u narednim sedmicama.

 „Za sada se samo pripremamo, ne poduzimamo akcije“, rekao je on te nastavio: „Mislim da ćemo sačekati da vidimo kako će Vijeće sigurnosti glasati o našem zahtjevu za puno članstvo u UN-u.“

Mahmoud Abbas, palestinski predsjednik, predao je zahtjev za prijem u UN tokom zasjedanja Generalne skuptšine u septembru. Međutim, taj zahtjev Vijeće sigurnosti zadržava već sedmicama, ali gotovo je sigurno da će kada dođe do glasanja, Sjedinjene države uložiti veto.

‘Vitalni fondovi’

Ukoliko i druge UN agencije odluče da Palestincima daju mjesto, također će izgubiti donacije iz SAD-a, budući da američki zakon iz 1990. zabranjuje finansiranje agencija koje priznaju palestinsku državu.

To bi moglo značiti obustavljanje stotine miliona dolara za ove organizacije. Očekuje se da će SAD odobriti oko 200 miliona dolara Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji u sljedeće dvije godine, što je mnogo veći doprinos od ostalih zemalja.

Sredstva američke vlade čine otprilike 23 posto svih donacija koje agencija dobija od državnih vlada, iako se ona finansira i iz mnogih drugih izvora.

Međutim, Fadela Chaib, glasnogovornica Svjetske zdravstvene organizacije, priznaje da bi obustava američkih donacija naštetila agenciji.

„Naravno da nam je to potrebno. Američko finansiranje je jako važno za sve UN-ove organizacije“, rekla je ona u Ženevi te dodala: „To su vitalni fondovi za Svjetsku zdravstvenu organizaciju.“

Ipak, ova organizacija nikada nije odgovorila na palestinski zahtjev za članstvo podnijet 1988. godine.

Zahtjev za ICC

Kuraishi, ambasador PLO-a, rekao je da je bio zbunjen neprijateljskom reakcijom Washingtona i Jerusalema nakon glasanja UNESCO-a.

„Ne znam zašto su ljuti. Mi smo još za pregovore, ali sa jasnim parametrima“, rekao je on.

Međutim, na pitanje novinara da li je to palestinska strategija da se pridruži Međunarodnom krivičnom sudu (ICC), Kuraishi nije odgovorio. PLO nije član Rimskog statuta, sporazuma iz 1998. kojim je osnovan ovaj sud.

S druge strane, sud nije odgovorio na zahtjev za komentar o odluci UNESCO-a i trenutnom statusu palestinskog zahtjeva o pridruživanju ovom tijelu.

Izvor: Al Jazeera i agencije