Izabran privremeni libijski premijer

Abdurrahim El Keib: Period tranzicije ima svoje izazove (EPA)

Libijsko Nacionalno prelazno vijeće (NPV) izabralo je Abdurrahima El Keiba za novog privremenog premijera, koji će zamijeniti Mahmouda Jibrila.

El Keib, elektroinženjer i univerzitetski profesor, dobio je podršku 26 od 51 člana NPV-a i time je izabran za lidera privremene uprave.

“Period tranzicije ima svoje izazove. Blisko ćemo sarađivati s NPV-om i libijskim narodom”, rekao je on u svom govoru.

“Pozdravljamo i sjećamo se revolucionara. Nećemo zaboraviti njihove familije. Hoću da im kažem da NPV nije zaboravilo na njih, a neće ni vlada”, dodao je.

Privremene libijske vlasti ranije su obećale da će najkasnije osam mjeseci nakon svrgavanja Muammera Gaddafija pokrenuti proces tranzicije i raspisati izbore za ustavotvornu skupštinu.

Skupština će imati godinu dana da sastavi novi ustav, a potom će biti održani parlamentarni izbori.

Velika podrška NPV-a

Jelal el-Gallal, glasnogovornik NPV-a, kazao je da Vijeće želi napraviti privremenu vladu nakon pada Gaddafija zato što njeni prvobitni članovi nisu izabrani za te pozicije.

Jibril i predsjednik NPV-a Mustafa Abdul Jalil nisu se kandidirali za premijersku funkciju.

Novinar Al Jazeere Hashem Ahelbarra, koji izvještava iz Tripolija, rekao je da je imenovanje El-Keiba značajan podsticaj za Jalila.

“El-Keib, inženjer i predstavnik NPV-a iz Tripolija, ima veliki podršku članova Vijeća”, rekao je naš novinar te dodao:

“Očekuje se da će ovaj čovjek zbog toga biti u mogućnosti prevazići mnoge prepreke, pogotovo u imenovanju i biranju članova vlade za ključna mjesta u ministarstvima nafte, odbrane, finansija i unutrašnjih poslova.”

Naš dopisnik kaže da će premijer morati provoditi teške odluke.

“Prvenstveno se to odnosi na ubjeđivanje boraca NPV-a da se pridruže vojsci ili policiji te na provođenje zakona i reda u prijestonici i drugim dijelovima zemlje”, rekao je Ahelbarra.

Bogata karijera

Novi šef libijske prelazne vlade veliki dio karijere izgradio je u inostranstvu.

Keib, koji je rođen 1950. godine, diplome je stekao na univerzitetima u Tripoliju,  Južnoj Kaliforniji  i Sjevernoj Karolini.

Bio je i predavač na različitim univerzitetima u Libiji, SAD-u i Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).

U Emiratima je također radio u istraživačkom centru Petroleum institutu, a bio je savjetnik mnogih kompanija, posebno američkih, među kojima je i Alabama Power Company.

U Libiji je 2005. godine osnovao vlastitu firmu – Međunarodno društvo za energiju i tehnologiju.

Tokom svoje prve konferencije za novinare u ponedjeljak navečer, odao je počast borcima koji su oslobodili zemlju od vlasti Gaddafija te izjavio da želi “izgraditi zemlju u kojoj će se poštivati ljudska prava”.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO