Policija rastjerala demonstrante s Tahrira

Demonstranti su u subotu nasrnuli na policijska vozila (EPA)
Demonstranti su u subotu nasrnuli na policijska vozila (EPA)

Policija je u subotu rastjerala demonstrante s centralnog trga Tahrir u prijestolnici Egipta.

Oko 50.000 osoba, većinom muslimana, prenoćilo je na ovom trgu kako bi povećali pritisak na vojsku da prebaci svoje ovlasti na civilnu vladu.

Oko 100 demonstranata je ostalo na trgu, odakle je policija uklonila šatore i zaplijenila stolice i transparente koji su bili postavljeni. Došlo je do manjih sukoba između policije i demonstranata.

Muškarci s dugim bradama i žene u hidžabima su preovladavali demonstracijama u petak, javlja Reuters.

Propali pregovori

Pripadnici liberalnih i ljevičarskih stranaka su također učestovali u protestima na Trgu Tahrir, ali je bilo najviše pripadnika pokreta Slobodnog muslimanskog bratstva i Stranke za pravdu, kao i njihovih rivala selefija.

Demonstranti su izrazili svoju ljutnju s prijedlogom ustava koju je objavio zamjenik premijera Alija el-Silmi političkim strankama početkom ovog mjeseca, a koji bi dao vojsci isključiva ovlaštenja nad unutrašnjim poslovima i budžetom, javila je Fena.

Egipatski parlamentarni izbori, prvi otkako je Mubarak zbačen s vlasti, trebalo bi da budu održani 28. novembra.

Međutim, mogli bi biti prekinuti ako političke stranke i vlada ne uspiju riješiti spor oko prijedloga ustava koji bi uskratili parlamentarni nadzor vojske.

Više od 39 političkih stranaka pridružilo se protestima nakon što su pregovori između islamističkih grupa i vojne vlasti propali zbog prijedloga ustava.
Kako se parlamentarni izbori približavaju, prvi nakon što je srušena vlast Hosnija Mubaraka, demonstranti  traže veću kontrolu nad ustavom koji novi parlament treba izraditi.

Nekoliko sekularističkih grupa protestiralo je pod parolom “Želimo predsjednika”, pozivajući se na odluku Vrhovnog vijeća oružanih snaga (SCAF) da će vlast predati civilnom predsjedniku najkasnije do aprila 2012. godine.

Al Jazeerina reporterka iz Kaira Sherine Tadros javila je u petak da su dva glavna zahtjeva demonstranata spriječiti usvajanje vladinog dokumenta i postavljanje datuma predsjedničkih izbora.

Uoči izbora

“Ljudi kažu da nije bilo referenduma o ovom dokumentu te se pitaju zašto se nameće prije predstojećih izbora”, rekla je. “Oni to vide kao vojni pokušaj da nametnu svoju vlast.”

“Oni traže od vojske da prestane s pokušajima da jednostrano kontrolira prijelazno razdoblje”, kazala je Sherine Tadros.

Osporavani dokument, koji je predstavio Ali Silmi, zamjenik premijera u privremenoj vladi, uključuje klauzule koje vojni budžet uklanjaju iz parlamentarnog nadzora i dopušta SCAF-u zadnju riječ o vojnim pitanjima.

SCAF, koji je preuzeo ovlasti nakon Mubaraka, suspendirao je ustav i parlament, a sada kaže da će predati vlast jednom kada novi predsjednik bude izabran.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO