Šri Lanka produžila kaznu bivšem šefu armije

Fonseka trenutno izdržava 30-mjesečnu zatvorsku kaznu zbog nepravilnosti u vojnoj proceduri (EPA)

Vrhovni sud Šri Lanke osudio je bivšeg načelnika generalštaba Saratha Fonseku na tri godine zatvora nakon što je proglašen krivim za iznošenje lažnih navoda protiv predsjednikovog brata.

Fonseka, koji je bio protivkandidat Mahindi Rajapaksu na predsjedničkim izborima 2010. godine, već izdražava 30-mjesečnu zatvorsku kaznu nakon što je vojni sud proglasio krivim za uplitanje u politiku prije nego što je napustio vojsku.

Fonseka je u petak proglašen krivim i za širenje glasina da je Gotabhaya Rajapaksa, brat Mahinde Rajapaksea, koji je istovremeno ministar odbrane Šri Lanke, naredio ubistvo vođe Tamilskih tigrova koji su se pokušali predati.

Dopisnik Al Jazeere iz Colomba Minelle Fernandez kaže da “Fonseku smatraju herojem” nakon što je vodio vojsku Sri Lanke do pobjede nad Tamilskim tigrovima 2009. godine.

Bio je optužen za “širenje nezadovoljstva” nakon što je dao intervju u kojem je nedvosmisleno potvrdio vjedostojnost tvrdnji da je Gotabhaya Rajapaksa naredio ratne zločine.

Fonseka je podnio ostavku na vojne dužnosti prije nego što se kandidirao za predsjednika u januaru 2010. godine, uz dosadašnjeg predsjednika Mahindu Rajapaksea.

Nakon što je izgubio izbore, uhapšen je pod sumnjom da je spremao državni udar.

Izvor: Agencije