Obama šalje Clinton u Mijanmar

Aung San Suu Kyi je prošle godine izašla iz kućnog pritvora koji su joj odredili bivši vojni vladari (EPA)

Detektirajući “korake napretka” u Mijanmaru, predsjednik SAD-a Barack Obama je najavio da će poslati američku državnu tajnicu Hillary Clinton u posjetu azijskoj naciji početkom sljedećeg mjeseca, što će biti prva službena posjeta jednog državnog tajnika u više od 50 godina.

Viši zvaničnik američke administracije kazao je u petak da je američki predsjednik razgovarao s Aung San Suu Kyi, prodemokratskom liderkom u Mijanmaru i dobitnicom Nobelove nagrade mir, prije nego što je donesena odluka o posjeti Clinton.

Prema riječima neimenovanog američkog zvaničnika, Obama i Suu Kyi su razmotrili napredak koji je ostvaren u Mijanmaru od njenog oslobađanja iz kućnog pritvora prošle godine, prenosi Reuters.

Tokom njihovog prvog razgovora ikad vođenog, koji je održan u četvrtak navečer dok je Obama letio na Bali u Indoneziju Air Force One avionom, oni su razgovarali o napretku u Mijanmaru, rekao je glasnogovornik.

Suu Kyi je provela 15 godina u kućnom pritvoru, koji su joj odredili bivši vojni vladari, ali ona sada učestvuje u pregovorima s novom civilnom vladom o reformama u zemlji.

Godine mraka

“Nakon godina mraka, vidjeli smo tragove napretka u ovih posljednjih nekoliko sedmica”, rekao je Obama u petak.

“Želimo da iskoriste ono što bi mogla biti historijska prilika za napredak i biti jasni u tome da ukoliko Burma nastavi ići putem demokratskih reformi, može uspostaviti novi odnos sa SAD-om”, dodao je.

Organizacije za ljudska prava i demokratski pokret pozdravile su u prvim reakcijama Obaminu najavu.

“Posjeta jasno pokazuje da SAD pojačavaju svoj  angažman. Bolje je vidjeti mijanmarsku političku situaciju na terenu, a ne gledati je iz daljine, zato pozdravljamo posjetu”, kazao je Aung Thein, ugledni advokat i član Nacionalne lige za demokratiju stranke koju vodi Suu Kyi.

Obama, koji na indonežanskom otoku Bali prisustvuje Azijsko-pacifickom samitu, rekao je da Mijanmar pokazuje znake napretka u ostvarivanju reformi.

On je upozorio da će se Mijanmar “nastaviti suočavati sa sankcijama i izolacijom” ako ne preduzme korake u uspostavljanju više demokratije i poboljšanju ljudskih prava.

U obraćanju u australijskom parlamentu u četvrtak, Obama je kazao da je Mijamnar počeo dijalog o reformama, ali da mora više učiniti u unapređenju ljudskih prava.

Zatvorenici savjesti

Nova mjanmarska civilna vlada je prošlog mjeseca oslobodila oko 230 političkih zatvorenika i visoki zvaničnik iz državnog ministarstva unutrašnjih poslova je rekao u srijedu da su vlasti spremne nastaviti s daljim oslobađanjem opozicionih aktivista.

Vođa mjanmarske opozicije Suu Kyi izrazila je nadu da će još mnogo više političkih zatvorenika biti oslobođeno.

Prema procjenama boraca za ljudska prava, u zatvorima Mijanmara ostalo je još oko 1.800 “zatvorenika savjesti”.

Jugoistočne azijske države odobrile su u četvrtak Mijanmaru da predsjedava ASEAN-om u 2014. godini, u nadi da zemlja može nastaviti reforme koje je počela ove godine kako bi državu izvela iz izolacije koja je trajala pola stoljeća.

U međuvremenu se stranka Suu Kyi odlučila registrirati, tako da može sudjelovati u budućim izborima.

Odluka signaliza povjerenje u posljednje političke reforme koje provodi vlada, koja je na vlast došla nakon što su vojni vladari održali obećanje da će održati izbore u novembru 2010. godine i prepustiti vlast.

Nacionalna lige za demokratiju odbila se registrirati prošle godine zbog ograničenja koja bi spriječila Suu Kyi da učestvuje u izborima.

Ograničenje je ukinuto ove godine.

Viši članovi NLD-a sastali su se u sjedištu stranke u petak i dogovorili da je vrijeme za ponovni ulazak u nacionalnu politiku.

Izvor: Agencije