Monti: Italija će uspjeti u nemogućoj misiji

Novi premijer će se suočiti sa izazovima smanjenja duga i vraćanja ugleda Italiji. (EPA)

Nakon podrške Senata, novi predsjednik talijanske vlade Mario Monti, dobio je povjerenje i Zastupničkog doma parlamenta. Sada treba, nakon uspješnog sprinta, početi maratonsku trku za provedbu najtežeg posla – konkretnih mjera protiv krize.

Svjestan težine zadataka, bivši evropski povjerenik za konkurentnost najavio je provedbu plana u “dva dijela s različitim ciljevima i rokovima” i rekao da je Italija “pred gotovo nemogućom misijom, ali uspjet ćemo”. Najžurnije sada valja vratiti povjerenje u Italiju. To treba učiniti rigoroznim upravljanjem javnim finansijama.

Druga faza bit će bitna jer Monti želi pokrenuti široku “modernizaciju ekonomskih i socijalnih struktura”.

Novi porezi

Bivši evropski povjerenik dobio je u četvrtak glasove 281 senatora (od 307), a u petak 556 glasova (od 617) Zastupničkog doma. Velika podrška rječito govori o hitnosti situacije. Mediji međutim upozoravaju da ta gotovo jednoglasnost možda i neće potrajati.

Silvio Berlusconi, dosadašnji premijer i njegova stranka PDL mogli bi pokušati uskratiti Montiju podršku za tri mjeseca kada on “povadi vruće kestenje iz vatre” tako što će riješiti goruće probleme.

„Trajat ćemo kratko, ni minutu duže od vremena koje nam je parlament povjerio”, rekao je Monti u petak iako je istaknuo da bi želio raditi do izbora 2013. godine.

„Zasad sve ide dobro. Pokazao je da postoji i drugi način (od onoga na koji se Bersluconi) hvatao ukoštac s problemima. Jasno je rekao da će se uvesti novi porez na nekretnine i reformirati tržište rada, no njegov će najveći problem biti poslovati s političkim strankama i sindikatima“, smatra James Walston, profesor na američkom univerzitetu u Rimu.

Italija je izgubila povjerenje tržišta zbog svog kolosalnog duga od gotovo 1.900 milijardi eura što je pridonijelo padu Bersluconija. Walston vjeruje da će “Monti pokušati ostati čvrst i neće težiti dobivanju političke moći ili bivanju u centru pažnje kao Berlusconi”.

Stil novog premijera je umjeren s primjesama blagog humora i snažno odudara od masnih viceva njegova prethodnika.

Štampa u petak pozdravlja promjenu.

„U manje od sat vremena (od govora u Senatu) Mario Monti okrenuo je stranicu razdoblja dugog 17 godina, otkako je u politiku 1994. ušao Silvio Berlusconi“, piše ljevičarski dnevnik La Repubblica.

„On govori potpuno drugačije od političara. S problemima se suočava na sasvim nov, inovativan način“, piše uvodničar poslovnog lista Il Sole-24 Ore.

Novo povjerenje

Vođa radikalne ljevice Nichi Vendola zadovoljan je što Italija može proslaviti “kraj porno-komercijalnog stila kakav je vladao u doba berlusconizma”. Cilj programa kojeg je Monti predstavio u četvrtak je pomoći spasiti euro i vratiti Italiji njenu ulogu u Evropskoj uniji koja “proživljava svoju najtežu poslijeratnu krizu”.

U utorak će Monti u Bruxellesu predstaviti svoje prijedloge reforme predsjedniku Evropske unije Hermanu Van Rompuyu.

Iduće sedmice će s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel razgovarati kako se nositi s krizom eurozone.

Izvor: Agencije