Kina protiv posredovanja oko Južnog mora

Ven Điabao upozorio da se "vanjske snage" ne miješaju u teritorijalne sporove između Pekinga i susjeda (EPA)

Kineski premijer Ven Điabao upozorio je, na margini azijskog samita u Indoneziji, da se “vanjske snage” ne miješaju u teritorijalne sporove između Pekinga i njegovih susjeda u Južnom kineskom moru.

“Vanjske snage ne bi trebale upotrijebiti nikakvu ispriku s ciljem da se umiješaju” u sukob, kazao je on, jasno aludirajući na SAD, koji smatra kako bi ovo pitanje trebalo biti predmet multilateralnih razgovora, posebno na samitu istočne Azije (EAS).

EAS, u kojem je Kina, počet će u subotu na indonezijskom otoku Bali, prvi put u prisustvu SAD-a.

“Spor u Južnom kineskom moru traje već godinama. Trebale bi ga riješiti suverene države koje u njemu učestvuju prijateljskim i direktnim razgovorima i konsultacijama”, rekao je Ven u govoru koji je prenijela agencija Nova Kina.

Vijetnam, Filipini i Tajvan se sukobljavaju s Kinom oko suvereniteta otoka u Južnom kineskom moru bogatih naftom, posebno oko otoka Spratlejs, koji Peking smatra svojim.

Američki predsjednik Barack Obama je naglasio u petak ujutro na Baliju kako namjerava od EAS-a napraviti “privilegirani prostor u kojem možemo zajedno raditi na širokoj lepezi pitanja, kao što su sigurnost na moru i neširenje nuklearnog oružja”.

Američka državna tajnica Hillary Clinton posjetila je u četvrtak Filipine da bi osigurala vojnu saradnju zemlje u trenutku velikih tenzija između Manile i Pekinga oko teritorijalnih sukoba u Južnom kineskom moru.

Ona je naglasila da SAD ne namjeravaju ponovo slati vojsku na Filipine.


Američki vojni brodovi na Filipinima [EPA]

Nešto ranije je američka državna tajnica obećala Filipinima da mogu računati na ekonomsku i vojnu saradnju u trenutku kad se odnosi između

Agresivna politika

Manile i Pekinga zaoštravaju zbog teritorijalnog spora u Južnom kineskom moru.

“Moramo osigurati da ovo savezništvo ostane snažno”, rekla je Hillary Clinton.

Ona i filipinski ministar vanjskih poslova Alberto Del Rosario na palubi američkog razarača u Manilskom zalivu potpisali su deklaraciju kojom se obilježava 60. godišnjica američko-filipinskog sporazuma o uzajamnoj odbrani.

Američka državna tajnica je obećala Manili ekonomsku i vojnu saradnju, ali ni u jednom trenutku nije otvoreno pomenula Kinu, koju Filipini i Vijetnam optužuju za sve agresivniju politiku u Južnom kineskom moru.

Hillary Clinton je naglasila da SAD nisu zauzele nikakav stav oko sporenja u Pacifiku, ali je naglasila da Washington želi pomoći Filipinima da odbrane svoju granicu na moru.

“Svaka nacija koja polaže pravo (na teritoriju) može ga iskazati, ali nema pravo ispoljavati ga kroz zastrašivanje i prinudu”, rekla je ona.

Del Rosario je ocijenio da posjeta američke državne tajnice i njene poruke šalju “snažan signal” za sporove u tom regionu.

Kina je početkom sedmice iznijela nove teritorijalne zahtjeve na 80 kilometara od filipinske provincije Palavan, čime se zaoštrio spor oko područja potencijalno bogatog naftom i gasom u Južnom kineskom moru.

Nove tvrdnje Pekinga će vjerovatno učvrstiti Filipine u riješenosti da zatraži rješenje problema u Ujedinjenim narodima (UN) i odredi granice u sporu u kome su umiješane, pored Kine, i Vijetnam, Malezija i Bruneji.

Izvor: Agencije