Kina poručila SAD-u da ne politizira investicije

SAD će istražiti kineske dobavljače za američke telekomunikacijske sisteme (EPA)

Kina je pozvala Washingotn da ne politizira ekonomske odnose ove dvije zemlje nakon što je američki Kongres saopćio da će istražiti da li kineske tehnološke firme koje rade u Sjedinjenim Američkim Državama predstavljaju sigurnosnu prijetnju.

Glasnogovrnik ministarstva vanjskih poslova Kine Liu Weimin rekao je da kineske kompanije koje posluju u inostranstvu poštuju zakone i principe tržišta.

„Nadamo se da američka strana neće politizirati našu ekonomsku saradnju“, rekao je Liu.

‘Cyber napadi’

Obavještajni komitet američkog Predstavničkog doma u četvrtak je objavio da će istražiti da li bi širenje poslovanja kineskih kompanija u SAD-u moglo pomoći elektronskoj špijunaži ove zemlje.

Također je navedeno da su proizvođači telekomunikacijske opreme Huawei Technologies Ltd. i  ZTE Corp, među kompanijama koje će biti ispitane.

Komitet Predstavničkog doma najavio je da će istražiti koju ulogu imaju kineske kompanije u nabavci komponeneta za američke telekomunikacijske sisteme te da li pristup tim sistemima može omogućiti stranim vladama da prikupljaju informacije.

U izvještaju američke vlade objavljenom ovog mjesaca Kina i Rusija se optužuju za sistematsku krađu američkih ekonomskih i visokotehnoloških podataka. Također se navodi da se ovakvi cyber napadi povećavaju te da predstavljaju „stalnu prijetnju“ američkoj ekonomskoj sigurnosti.

Prijetnja sigurnosti

Huawei, kojeg je osnovao bivši kineski vojni inženjer 80-tih godina prošlog stoljeća, narastao je u jednog od najvećih svjetskih nabavljača telekomunikacijskih uređaja. Napori ove kompanije da  proširi poslovanje u SAD-u spriječeni su zbog sigurnosnih razloga.

Huawei je u februaru objavio da će biti primoran da proda američku informatičku kompaniju 3Leaf Systems, nakon što nije uspio dobiti odobrenje komiteta koji nadzire strane akvizicije zbog mogućnosti sigurnosne prijetnje.

Zbog ovoga je Huawei javno pozvao američke vlasti da istraže kompaniju te odbacio navode da ima veze sa kineskom vojskom i da može biti prijetnja američkoj nacionalnoj sigurnosti.

Američki privatni investicioni fond Bain Capital i Huawei 2008. godine su povukli zahtjev upućen američkoj vladi za kupovinu kompanije 3Com, nakon čega su objavili da nisu uspjeli uvjeriti vlasti da ne predstavljaju prijetnju nacionaloj sigurnosti.

Izvor: Agencije