Iran odbacio rezoluciju IAEA o nuklearnom programu

Soltanieh: Imali smo čak rezolucije Vijeća sigurnosti i sankcije (EPA)

Iran je odbacio rezoluciju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) kojom se izražava “duboka i povećana zabrinutost” zbog iranskog nuklearnog programa.

Sa druge strane, Sjedinjene Američke Države su pozdravile rezoluciju, ističući da će pojačati pritisak na Teheran da odustane od pokušaja da proizvede atomsko naoružanje.

“Rezolucija IAEA o Iranu samo će ojačati riješenost Islamske Republike da nastavi rad na svom mirnom” nuklearnom programu”, izjavio je iranski ambasador u IAEA Ali Soltanieh.

“Imali smo rezolucije, navikli smo na to. Imali smo čak rezolucije Vijeća sigurnosti  (Ujedinjenih nacija) i sankcije”, rekao je Soltanieh novinarima, a prenio AFP.

Jedini odgovor

Iranski ambasador je istakao da je jedini odgovor “dalje jačanje riješenosti iranske države da nastavi sa svojim nuklearnim aktivnostima bez ikakvog kompromisa”, javio je Tanjug.

“Mi nećemo suspendirati naše aktivnosti na obogaćivanju (uranijuma) ni na trenutak. Odlučniji smo nego ikad poslije ove rezolucije. Ova rezolucija će dalje ojačati solidarnost iranskog naroda”, kazao je Soltanieh.

Iranski ambasador je također rekao da Iran neće prisustvovati dvodnevnom forumu IAEA o Bliskom istoku bez nuklearnog oružja, koji počinje u ponedeljak, zbog rezolucije i zbog navodnog nuklearnog arsenala Izraela.

On je, međutim, naglasio da Iran neće napustiti IAEA.

“Mnogi poslanici me pitaju kada me vide kakva je koristi biti u IAEA … To je opravdano pitanje. Činjenica je, međutim, da je Iran u IAEA kako bi IAEA usmjerio na pravi put i spriječio ono što SAD žele da diktiraju IAEA. To je razlog zašto sam ovdje”, istakao je Soltanieh.

Prošle sedmice IAEA se do sada najviše približila tome da optuži Iran kako nastoji razviti nuklearno oružje, u izvještaju koji je Teheran odmah odbacio kao “neosnovan”.

Istovremeno, portparol Bijele kuće James Carney rekao je da je rezolucija IAEA procijenila da su “šuplje” iranske tvrdnje da je njihov nuklearni program u potpunosti namijenjen u miroljubive svrhe, javila je Srna.

“Sada cijeli svijet zna da Iran ne samo da duže od dvije decenije pokušava da sakrije svoj program za obogaćivanje uranijuma već i da ima tajne istraživačke i razvojne aktivnosti povezane sa samo jednom namjerom: stvaranjem nuklearne bojeve glave”, rekao je Carney.

Vijeće guvernera usvojio je rezoluciju sa 32 glasa za i dva protiv – Kuba i Ekvador, dok je Indonezija bila uzdržana, prenio je Reuters.

Četiri runde sankcija

U rezoluciji se ističe da je “ključno za Iran i Agenciju da intenziviraju dijalog” i poziva Teheran da “u potpunosti i bez odlaganja ispuni svoje obaveze na osnovu relevantnih rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija”.

U napore za rješavanje iranskog nuklearnog pitanja diplomatskim putem uključeno je šest sila – Sjedinjene Američke Države, Kina, Rusija, Velika Britanija, Francuska i Njemačka.

Washington, Pariz i London prihvatili su izvještaj IAEA kao opravdanje za povećanje pritiska na Iran, kome su već uvedene četiri runde sankcija zbog spornog nuklearnog programa.

Peking, koji se u velikoj meri oslanja na uvoz nafte iz Irana, i Moskva, koja ima bliske trgovinske veze sa Teheranom, bili su oprezniji.

Izraelski ambasador Ehud Azoulay izrazio je razočarenje rezolucijom, u očekivanju oštrijeg odgovora, ne isključujući petu rundu sankcija.

Izvor: Agencije