IAEA želi poslati izaslanstvo u Iran

Catherine Ashton: Šest sila ponudilo je niz ideja za načine na koje bi se Teheran mogao kretati naprijed (EPA)

Lideri šest svjetskih sila dogovorili su nacrt rezolucije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) čiji je cilj da se izvrši diplomatski pritisak na Iran.

U tekstu, koji će ove sedmice razmatrati IAEA, izražena je “duboka i povećana zabrinutost zbog neriješenih pitanja koja se tiču iranskog nuklearnog programa, uključujući i ona koja bi trebala biti razjašnjena da bi se isključilo prisustvo mogućih vojnih dimenzija”, navedeno je u kopiji dokumenta u koji je agencija Reuters imala uvid.

“Pozivam Iran na neodgodivu i supstancijalnu saradnju s nadležnima i molim da dostavi zatraženo objašnjenje o mogućoj vojnoj dimenziji svog nuklearnog programa”, rekao je u četvrtak u Beču glavni direktor IAEA Yukiya Amano pred Vijećem guvernera ove organizacije.

EP: Ugrožena ljudska prava

Europski parlament pozvao je u četvrtak kompanije u Europi da se uzdrže od prodaje tehnologija Iranu, koje bi iranske vlasti mogle iskoristiti za cenzuru informacija i komunikacija.

Parlament je, velikom većinom glasova, usvojio rezoluciju u kojoj se izražava duboka zabrinutost zbog pogoršanja situacije na polju ljudskih prava u Iranu, prenio je AFP.

Poslanici EP su se založili za oslobađanje svih političkih zatvorenika i osudili “široko rasprostranjenu torturu” kao i “ograničavanja slobode informiranja, izražavanja, okupljanja, vjere, obrazovanja i kretanja”.

Predložio je slanje misije visokih diplomata u Iran, koju bi predvodio njegov zamjenik Herman Nackaerts, kako bi se rasvijetlila “otvorena pitanja” iz nedavnog izvještaja Agencije, koja tvrdi da je ova zemlja provodila aktivnosti u cilju izrade nuklearnog oružja.

IAEA je optužila Iran da je sve do prošle godine izvodio razne projekte i pokuse na izradi nuklearne eksplozivne naprave te da je neke od aktivnosti navodno nastavio.

Navela je da, prema njenim brojnim “vjerodostojnim” saznanjima, prikupljenim od više od deset država članica, program Irana nije miroljubiv, nego je usmjeren prema razvoju nuklearnog oružja i vojnoj upotrebi.

Ako Iran ne pruži potrebnu suradnju, Agencija neće moći dati jamstvo da u Iranu nema neprijavljenog nuklearnog materijala i aktivnosti te neće moći zaključiti da se nuklearni materijal u Iranu koristi u miroljubive svrhe, istakao je Amano.

Neka Iran dokaže

Iranski ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi je u srijedu izjavio da će njegova zemlja na “argumentirani” način odgovoriti IAEA.

U napore za rješavanje iranskog nuklearnog pitanja diplomatskim putem uključeno je šest sila – SAD, Kina, Rusija, Velika Britanija, Francuska i Njemačka.

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton izjavila je u četvrtak u Moskvi, poslije sastanka sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom, da i “dalje čeka” da Iran predloži način da se dokaže pred IAEA i svetom da ne traga za nuklearnim oružjem.

U razgovorima s Iranom početkom godine šest globalnih sila ponudilo je “niz ideja za načine na koje bi se Teheran mogao kretati naprijed zajedno sa svima nama i pokaže Agenciji da je ozbiljan u odustajanju od traženja nuklearnog oružja i da teži civilnom atomskom programu”, rekla je Catherine Ashton, prenosi Reuters.

“Još čekamo”, poručila je ona.

Izvor: Agencije