Hartmann: “Odluka Žalbenog vijeća ICTY-a je skandalozna”

Hartmann tvrdi da je zatvaranje novinara zbog pisanja ekstremna mjera. (EPA)

Iako je odlukom Žalbenog vijeća Haškog tribunala (ICTY) naloženo hapšenje Florence Hartmann zbog neplaćanja kazne koju je dobila zbog nepoštivanja tog suda, ona se i dalje nalazi na slobodi u Francuskoj i, kako je kazala za BIRN-Justice Reportu, odluku smatra “skandaloznom”.

Apelaciono vijeće Haškog tribunala naložilo je hapšenje Florence Hartmann, nekadašnje glasnogovornice Tužilaštva pri Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju.

Razlog tome je odluka Apelacionog vijeća Haškog tribunala da novčanu kaznu od 7.000 eura za nepoštivanje suda pretvori u sedam dana zatvora. Međutim, Hartmann smatra da do hapšenja neće ni doći.

Ekstremna mjera

„U Francuskoj niti jedan novinar nije bio zatvoren zbog svog pisanja i to je ekstremna i represivna mjera koja treba biti korištena u najgorim slučajevama“, kazala je Florence Hartmann.

Iako Hartmann tvrdi da je obezbijedila punih 7.000 eura, te ih položila na bankovni račun u Francuskoj, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju nije preuzeo taj novac.

Hartmann smatra da do povlačenja sredstava nije došlo jer bi to značilo da se moraju obratiti francuskim vlastima, koje bi morale provjeriti zakonitost presude i naloga za hapšenje.

U odluci Apelacionog vijeća Haškog tribunala stoji da je Hartmann obezbijedila sredstva, ali da nije ispoštovala proceduru njihovog prebacivanja u Haag.

Hartmann, koja je od 2000. do 2006. godine bila glasnogovornica tadašnje glavne tužiteljice Carle Del Ponte, 2009. godine je proglašena krivom za objelodanjivanje informacija vezanih za povjerljive odluke Vijeća Haškog suda u predmetu protiv Slobodana Miloševića u tekstovima objavljenim 2007. i 2008. godine.

Posebno imenovano sudsko vijeće Tribunala u Den Haagu osudilo je 14. septembra 2009. Florence Hartmann zbog nepoštivanja suda počinjenog objavljivanjem povjerljivih informacija u svojoj knjizi.

Nalogom je od Francuske zatraženo da se Florence Hartmann “locira, uhapsi, zadrži i prebaci” u Holandiju, gdje će je preuzeti vlasti zemlje domaćina i privesti u Pritvorsku jedinicu UN-a.

Povjerljive informacije

Tada je otkrila sadržaj dviju odluka Žalbenog vijeća u predmetu Milošević koje su zavedene kao povjerljive, a kojima se potvrđuje odobravanje zaštitnih mjera za određene dokumente koje je sudu predala Srbija.

Iako je Vijeće utvrdilo da su „neke zaštićene informacije koje je optužena objavila u svojoj publikaciji zaista javno dobro, to ne znači da one više nisu pod zaštitom Suda i da se njihovo ponovno objavljivanje neće miješati u rad Tribunala“.

Po ovoj osnovi je Florence Hartmann osuđena na novčanu kaznu u iznosu od 7.000 eura.

Predsjednik Srbije Slobodan Milošević predan je Međunarodnom sudu u Haagu u junu 2001. godine, gdje mu se sudilo po 66 tačaka optužnice za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti, te kršenja ratnog prava i običaja ratovanja u Hrvatskoj i na Kosovu.

Preminuo je u Haagu 2006. godine, prije okončanja suđenja, podsjeća BIRN -Justice Report.

Izvor: Agencije