Gloria Arroyo uhapšena u bolnici

Niži sud je izdao nalog za hapšenje na temelju optužbi Izborne komisije o izbornim prevarama (EPA)

Bivša filipinska predsjednica Gloria Arroyo uhapšena je danas u bolnici u Manili nakon što je optužena za izborne mahinacije, saopćila je policija.

Policijski predstavnik, koji je sa grupom policajaca bio u njenoj bolničkoj sobi i predao nalog za hapšenje, rekao je da je “ona sada pod nazorom policije južnog distrikta”.

“Ne izvodimo je napolje zbog njenog zdravstvenog stanja. Samo smo postavili policajce ispred vrata njene sobe”, rekao je on i dodao da je ona uhapšena u 18.30 po lokalnom vremenu, prenio je AFP.

Filipinske vlasti optužile su ranije danas bivšu predsjednicu Arroyo za izborne prevare u nastojanju da je spriječe da napusti zemlju i izbjegne dalje procese.

Arroyo je negirala optužbe i saopćila da ne namjerava da pobjegne od pravde već da želi da ode u inostranstvo radi potrebnog medicinškog tretmana bolesne kosti.

Vrhovni sud je odmah odbacio zahtjev vlasti da se izda zabrana Arroyo da napusti zemlju i saopštio da ona ima pravo da putuje u inostranstvo.

Međutim, lokalni sud je nakon toga izdao nalog za hapšenje zbog izbornih prevara bivše predsjednice, kako bi spriječio svaku mogućnost njenog odlaska iz zemlje.

Ministrica odgovara

U pravoj drami koja je podijelila Filipine, Arroyo je u utorak pokušla da sa svojim mužem napusti zemlju, tvrdeći da joj treba ekspertsko mišljenje ljekara u inostranstvu, ali je bila spriječena na aerodromu u Manili od strane vlasti koje su rekle da je bivša predsjednica pod istragom i da je ne puštaju iz zemlje jer bi mogla da postane bjegunac.

Optužbe za izbornu prevaru, za koje je kazna 40 godina zatvora, podnijela je sudu u Manili Izborna komisija u pokušaju vlasti da time spriječe odlazak bivše predsjednice iz zemlje.

Arroyo je negirala optužbe, a njen advokat je rekao da je slučaj isfabrikovan. “To je najviši stepen nepravde”, rekao je Raul Lambino.

Vrhovni sud je prošle nedjelje presudio da je Arroyo slobodna da putuje u inostranstvo, ali su je vlasti i pored toga spriječile u tome.

Vrhovni sud donio je u petak odluku da Arroyo treba dopustiti da ide u inostranstvo, ali samo nekoliko sati kasnije niži sud je izdao nalog za hapšenje, na temelju optužbi Izborne komisije o izbornim prevarama podignutim ranije tokom dana.

Al Jazeerina reporterka iz Manile Marga Ortigas kaže da je sjednice suda bila “posebna, a sazvana je radi odluke slučaju Arroyo”.

Sixto Brillante, predsjednik Izborne komisije, potvrdio je da je također tražio sudski nalog zabrane Arroyo da putuje.

Vrhovni sud je utvrdio da vladina zabrana putovanja neustavna, jer Arroyo i njen suprug još uvijek nisu bili optuženi za bilo koje krivično djelo.

No, vlada je ignorirala sud i ona je spriječena da se ukrca na avion za Singapuru, a potom je odvedena u bolnicu u Manili.

Arroyo je odvezena na aerodrom u ambulantnim kolima, nosila je štitinik za vrat koji joj pridržava kičmu, koja je, kako kaže, oslabljena usljed rijetke bolesti kostiju.

Konfrontacija je izazvala Vrhovni sud da zaprijeti da će državne službenike baciti u zatvoru zbog nepoštivanja odluke koja bi omogućila Arroyo da odleti.

U svom objašnjenju odluke u petak, sudije Vrhovnog suda su rekle da je njihova ranija odluka da se promijeni vladina odluka o zabrani putovanja ostaje na snazi.

Sudije su također naložile Leili de Limi, ministrici pravde, koja je naredila da službenici aerodroma u Manili zaustave Arroyo da se ukrca na avion, da objasni zašto ona ne bi trebala biti bačena u zatvor.

“Ministrica pravde De Lima ima 10 dana do objasni zašto ju ne bi trebalo zatvoriti zbog nepoštivanja suda”, rekao je sudski glasnogovornik Midas Marquez.

On je naveo da je ovo krivično djelo kažnjivo od šest do 10 mjeseci zatvora.

Komisija neustavna

Međutim, De Lima insistira da vlada nije prekršila zakon i da se bijeg Arroyo od mogućeg gonjenja morao zaustaviti.

Državni odvjetnici procjenjuju dokaze iz nekoliko pritužbi velikih razmjera od korupcije do izborne prevare protiv bračnog para Arroyo, kazala je De Lima.

Arroyo je u petak putem svoje glasnogovornice izjavila da će možda pokušati ponovo napustiti Filipine.

“Ako to liječnici dopuste, to je opcija”, kazala je Elena Bautista za GMA televiziju.

“Ako se nešto loše dogodi mojoj šefici, držat ćemo ih [vladu] odgovornim”, dodala je.

Arroyo (64) je vladala na Filipinima više od devet godina, sve do prošle godine, kada je osvojila mjesto u donjem domu parlamenta.

Benigno Aquino, trenutni predsjednik Filipina, uvjerljivo je pobijedio na  predsjedničkim izborima na platformi borbe protiv korupcije i obećao je Arroyo dovesti pred lice pravde, ali je suočen sa zastojima u obećanjima iz kampanje.

Vrhovni sud presudio je u decembru prošle godine da je “komisija za istinu”, koju je Aquino formirao sa specifičnom namjenom da istraži Arroyo, neustavna.

Izvor: Al Jazeera i agencije