Glad i zima prijete Afganistanu

Oštra afganistanska zima traje od novembra do marta i često je praćena obilnim snježnim padavinama (EPA)

Oko tri miliona ljudi u Afganistanu suočeno je uoči zime s problemima gladi, neuhranjenosti i bolestima, nakon što im je velika suša ove godine uništila usjeve, upozorile su humanitarne organizacije.

Oko 80 posto njiva pod pšenicom propalo je zbog nedovoljno kiše na sjeveru, sjeveroistoku i zapadu zemlje, pa je siromašnim poljoprivrednim zajednicama ostalo veoma malo hrane, navodi se u zajedničkom saopćenju devet organizacija, među kojima su Oxfam i Spasimo djecu.

Cijene hrane skoro su udvostručene od prošle godine, a porodice su primorane smanjivati broj obroka, pozajmljivati novac ili se seliti.
Očekuje se da će snijeg blokirati puteve u narednih nekoliko sedmica i donijeti opasnost od lavina.

“Stanovnici sela govore nam da im je suša ove godine uništila sve. Njihove zalihe hrane već su minimalne, a sada brinu kako će preživjeti naredne mjesece”, saopćio je direktor Oxfama u Afganistanu Manohar Šenoj.

Oštra afganistanska zima traje od novembra do marta i često je praćena obilnim snježnim padavinama, kada pokrivač dostigne debljinu do četiri metra, zbog čega sela sa stotinama hiljada stanovnika mjesecima ostaju blokirana.

UN su u oktobru upozorile da je poslije upućivanja apela za sakupljanje 142 miliona dolara za pomoć Afganistanu do sada uplaćeno samo 7 posto sredstava.

Humanitarni radnici upozorili su da će djeca početi umirati ukoliko međunarodna zajednica ne reagira i ne isporuči zalihe hrane.

Izvor: Agencije