Ekstremisti spremaju „rasni rat“

Suđenje Breiviku bi treblo početi 16. aprila 2012. godine (Reuters)

Danska obavještajna agencija PET saopštila je da postoje naznake da se desničarski ekstremisti u toj zemlji pripremaju za “rasni rat”, a da bi im kao inspiracija mogao poslužiti napad na norveškom ostrvu Utoya, gdje je Anders Behring Breivik u julu ubio 69 osoba.

Desničarski ekstremisti provode obuku svojih članova i pokušavaju regrutovati što više pripadnika različitih huliganskih bandi kako bi se broj ekstremista koji učestvuju u aktivnostima povećao.

Obuka obuhvata podučavanje rukovanjem oružjem i savladavanje različitih borilačkih vještina, prenose mediji.

Porast terorizma

Obavještajna agencija PET upozorila je da je broj pojedinaca koji pokušavaju samostalno izvršiti terorističke napade u porastu, ne samo u Danskoj, već u čitavom svijetu.

„Ovakvi slučajevi naročito su opasni jer ih je teško otkriti“, navodi danska obavještajna služba.

PET dodaje da bi danski ekstremisti mogli dobiti inspiraciju u napadu koji se dogodio u julu ove godine, kada je Anders Behring Breivik ubio 69 osoba na ostrvu Utoya u Norveškoj, a na sudu izjavio da je to učinio jer je želio spasiti Evropu od muslimana.

PET je također upozorio na vidljiv porast nasilja među desničarskim i ljevičarskim ekstremistima u Danskoj.

Političari kao meta

Anders Behring Breivik, desničarski ekstremista koji je priznao ubistvo 77 osoba u dva napada u Norveškoj u julu ove godine, rekao je policiji da je prvo planirao zarobiti i ubiti vodeće političare Laburističke partije, koje je smatrao izdajnicima, izvještava norveški list.

Tabloid “VG” objavio je ovu informaciju na osnovu policijskih saslušanja osumnjičenog, u koje je imao uvid, prenosi AP.

Breivikov cilj je bio ubistvo bivšeg norveškog premijera Gro Harlem Brundtlanda, ministra vanjskih poslova Jonasa Gar Storea i Eskil Pedersena, vođu mladih Laburističke partije.

Od njih trojice, samo je Pedersen bio prisutan kada je tridesetdvogodišnji Norvežanin 22. jula otvorio vatru u omladinskom kampu Laburističke partije na ostrvu Utoya.

Pedersen je preživio napad u kome je 69 osoba, većinom mladih, ubijeno. Suđenje ovom ekstremnom desničaru treba početi 16. aprila 2012., saopćio je sud u Oslu.

Prije suđenja, sposobnost za suđenje Behringa Breivika (32) moraju ocijeniti dva stručnjaka psihijatra koji do 30. novembra trebaju predati svoj izvještaj, javila je Fena.

Bombaški napad

Breivik koji kaže da se bori protiv “muslimanske najezde” i multikulturalizma u Evropi, priznao je da je počinio bombaški napad na sjedište norveške vlade, a zatim i pokolj na otoku Utoeyji, pokraj Osla, gdje je bio ljetni kamp mladeži vladajuće Radničke stranke.

U oba napada ubio je 77 osoba, uglavnom mladih. Premda priznaje odgovornost za počinjeno, Breivik je u ponedjeljak rekao da se ne osjeća krivim na prvom javnom pojavljivanju na sudu u Oslu.

„Priznajem činjenice, ali ne priznajem kaznenu odgovornost za njih“, kazao je on.

Izvor: Agencije