Desničari pod prismotrom u Austriji

Eksperti motre da se ništa ne dogodi, kaže austrijska ministrica (EPA)

Za razliku od Njemačke, gdje je desničarska scena serijom ubistava migranata izazvala pažnju javnosti, desničarski ekstremizam u Austriji ne predstavlja ozbiljnu prijetnju, ocjenjuje Služba za borbu protiv terorizma i zaštitu ustavnosti (BVT).

BVT u godišnjem izvještaju i dalje polazi od toga da će desničarski ekstremisti nastaviti težiti ka osnivanju partije po uzoru na njemačku NPD.

Ministrica unutrašnjih poslova Austrije Johanna Micl-Leitner je naglasila da ne postoje veze između optuženih za ubistva u Njemačkoj i Austrije.

Ona je za austrijsku državnu televiziju ORF potvrdila da su BVT i njemačke službe u kontaktu i da, prema aktuelnom stanju istrage, ne postoje veze s Austrijom.

Micl-Leitner je podvukla da je desničarsko radikalna scena u Austriji pod prismotrom i da eksperti motre da se ništa ne dogodi.

Ovu tvrdnju pokrepljuje i izvještaj BVT-a u kojem je konstatirano da desničarski ekstremizam u prošloj godini nije predstavljao opasnu prijetnju po državu, odnosno Ustav, ili po unutrašnju bezbjednost.

Orijentirani neonacizam

BVT ukazuje na dobre odnose domaće i njemačke desničarske cene, ali se ti kontakti ograničavaju na razmjenu govornika na nacističkim manifestacijama, kao i međusobne posjete povodom održavanja nekih skupova.

BVT polazi od toga da je došlo do smjene generacija na toj sceni, konstatirajući da postoje “naznake za etabliranje, novog mladog ideološkog kadra, koji vodi akcijski orijentirani neonacizam”.

U prošloj godini podnijeto je 1.040 krivičnih prijava za djela iz oblasti desničarskog ekstremizma, od toga 522 zbog kršenja zakona o zabrani veličanja nacionalsocijalizma, što je 31 posto više nego 2009. godine.

BVT u svojim dosijeima vodi između 100 i 300 “pravih nacista”, među kojima su oni “stare garde”, čiji je broj iz ratne generacije sve manji, i mlade garde.

U izvještaju BVT iznosi strepnje da bi ubuduće moglo doći do porasta sukoba desničarsko i ljevičarsko ekstremističkih grupacija.

BVT već duže vrijeme prati obje scene i upozorava da je moguće da poraste spemnost na nasilje obje grupe protiv trećih ciljeva, a to su pripadnici policije, fizička lica, ili državne i privatne imovine.

Izvor: Agencije