Cameron i Merkel zagovaraju odlučnije mjere protiv krize

Cameron i Merkel odlaze na decembarski sastanak različitih mišljenja po nekim pitanjima (EPA)

Britanski premijer David Cameron rekao je da on i njemačka kancelarka Angela Merkel nakon razgovora u Berlinu dijele mišljenje po pitanju potrebe „odlučnijih mjera“ u rješavanju dužničke krize eurozone.

Merkel i Cameron su na novinskoj konferenciji nakon razgovora u petak umanjivali razliku između Njemačke, najveće ekonomske sile eurozone i Velike Britanije, koja nije članica eurozone.

„Moramo preduzeti odlučnije mjere da pomognemo stabilizaciji eurozone“, rekao je Cameron. Priznao je kako ove dvije zemlje imaju svoje različitosti, ali da se mogu „nositi s njima“.

Merkel je naglasila da je sređivanje javnih finansija u zajedničkom interesu obje zemlje, kao i osiguravanje povećanja budžeta Evropske unije.

Ali nije bilo naznaka o postignutom napretku oko nesuglasica po pitanju želje Njemačke da se uvede porez na novčane transakcije u Evropi.

Merkel i Cameron su se nedavno sukobili po pitanju budućnosti Evrope, dok traje ono što kancelarka naziva možda najtežim trenutkom od Drugog svjetskog rata.

Dok Merkel vidi rješenje u pristanku zemalja članica da Uniji predaju više suvereniteta po pitanjima poput fiskalne politike, Cameron je popustio pod domaćim pritskom i zauzeo euro-skeptičan pristup.

Zbog suprotstavljenih mišljenja moglo bi doći do sukoba između dvije strane, prije sastanka EU devetog decembra, gdje će se razmatrati o promjenama u fiskalnoj politici 27 zemalja članica.

Euro napetost

Zvanični Berlin optužuje London za sebičnost prema Evropi, pošto se Velika Britanija protivi porezu na novčane transakcije, koje je jedan britanski ministar opisao kao „porez na Britaniju“.

Cameron je ponovio svoje protivljenje francusko-njemačkom prijedlogu takozvanog Tobin poreza na novčane transakcije, za kojeg u Britaniji vjeruju da bi imao porazan efekat na finansijski sektor.

Ideja, koju također podržava francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, upalila je alarme u Velikoj Britaniji uz zabrinutost da SAD, Kina i druge ekonomske sile neće pristati na takav koncept, te da bi London bio ozbiljno oštećen ukoliko se porez primjeni samo u Evropi.

Prije razgovora u Berlinu, The Financial Times je izvjestio kako će Cameron biti spreman podržati planove njemačke kancelarke za jačanjem ekonomske zajednice u eurozoni, pod uslovom da obezbijedi zaštitu Velike Britanije od bilo kakvih evropskih zakona

U svjetlu krize eurozone, Merkel predlaže mijenjanje evropskog sporazuma i nametanje budžetske discipline u njemačkom stilu, po mogućnosti na svih 27 zemalja članica EU, radije nego samo na 17 zemalja eurozone.

Peter Altmaier, glavni predstavnik kancelarkine Kršćanske Demokratske Unije u Bundestagu, rekao je za Reuters kako su „planovi za moguću promjenu sporazuma na veoma interesantnoj poziciji i očekujemo razmjenu stavova sa našim britanskim partnerima“.

‘Velika bazuka’

Međutim, čini se da razgovori o promjeni sporazuma iritiraju Cameronovu konzervativnu koaliciju iz dva razloga: ne ispunjavaju odgovor “velike bazuke” na kojem on insistira; i dira ravno u živac po pitanju prebacivanja suvereniteta Evropskoj komisiji u Briselu.

Britanija je već zabrinuta zbog njemačkih prijedloga za porez na novčane transakcije – koje još uvijek želi uvesti u Evropi iako ih je grupa od 20 glavnih ekonomskih sila odbila, strahujući da bi ovakav porez konkurentnost Londona kao finansijskog središta.

Ovo je natjeralo parlamentarnog vođu CDU Volkera Kaudera da na konferenciji  kaže da Njemačka neće pristati da Britanija „samo brani vlastite interese“, a pogotovo interese londonskih finansijera.

Merkel je ranije izjavila da EU treba još ovlaštenja da bi osigurala budžetsku disciplinu među zemljama članicama, te da je Njemačka spremna olakšati proces odričući se suvereniteta u nekim oblastima.

S druge strane, Cameron traži  da Velika Britanija povrati određene ovlasti iz Brisela, da bi Evropa postala fleksibilnija i raznolikija.
Ukoliko se zemlje članice eurozone još zbliže, Velika Britanija traži jamstvo da zemlje izvan oblasti jedne valute neće biti u nepovoljnom položaju u smislu pristupa zajedničkom tržištu i regulacija ključnih sektora kao što su finansije.

Izvor: Agencije