Ban Ki-moon apelira za pomoć siromašnima

Ban: Vlade ne trebaju čekati na rast bogatstva da počnu s inicijativama za zaštitu zdravlja (EPA)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon je poručio azijskim liderima poslovnog svijeta da njihov region postaje sve bogatiji, ali da još ne daje odgovarajući udio u pružanju pomoći najsiromašnijim zemljama svijeta.

“Dok Azija dobija na snazi i utjecaju, još nije počela preuzimati svoj pravi dio odgovornosti“, rekao je on učesnicima Asocijacije naroda jugoistočne Azije (ASEAN) na indonežanskom otoku Bali, prenosi AFP.

Jedno od najhitnijih pitanja u svijetu je zdravstvena zaštita najsiromašnijih žena i djece u svijetu, dodao je.

“Zapamtite da je zdravlje žena i djece srž svega, počevši od produktivnosti vaše sopstvene radne snage”, kazao je Ban, opisujući žene i djecu kao “kamen temeljac društvenog napretka”.

“Tražim od vas da preuzmete i prepoznate svoje mesto u novom svijetu i pružite pomoć UN-a da pomogne onima koji imaju manje sreće”, rekao je generalni sekretar UN-a.

Ban je dodao da vlade ne trebaju čekati na rast bogatstva da počnu s inicijativama za zaštitu zdravlja.

On je primijetio da je Tajland, iako još uvijek relativno siromašna država, počeo provoditi programe zdravstvene zaštite, dok je Bangladeš preuzeo impresivne korake u pružanju zdarvstvene zaštite svojim najsiromašnijim stanovnicima.

Izvor: Agencije