U pripremi rezolucija UN-a o Iranu

Prošlosedmični izvještaj IAEA je pokazao koliki je razdor između Zapada i Rusije u vezi sa sporom s Iranom (EPA)

Svjetske sile su na putu da prevladaju razlike i dogovore se o rezoluciji kojom bi Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) diplomatskim pritiskom natjerala Teheran da reagira na sve veći strah svijeta povezan s iranskim nuklearnim programom, objavili su zapadni diplomati.

Činjenicu da je šest velikih sila blizu dogovora o zajedničkom tekstu Zapad će pozdraviti nakon što je prošlosedmični izvještaj Ujedinjenih naroda (UN) o Iranu pokazao koliki je razdor između Zapada i Rusije u vezi sa sporom s Iranom.

Izvještaj IAEA, koji je dao kredibilitet zapadnim optužbama predstavio je mnoštvo obavještajnih podataka o tome kako Iran pokušava prilagoditi nuklearni materijal za proizvodnju oružja.

Predložena rezolucija izrazit će zabrinutost zbog iranskih atomskih aktivnosti i od te zemlje zatražiti da odgovori na pitanja koja postavlja IAEA.

Želimo rezultat

Direktor IAEA Yukiya Amano mora napisati novi izvještaj za idući sastanak uprave Agencije u martu.

Očekuje se da prijedlog rezolucije službeno bude podnesen u četvrtak, na početku dvodnevnog sastanka upravnoga tijela te UN-ove agencije sa 35 članica, sa sjedištem u Beču.

Budu li velike sile stale iza toga prijedloga, sigurno će biti prihvaćen.

“Želimo rezultat koji će veoma jasno pokazati Iranu… odlučnost međunarodne zajednice i ozbiljnu zabrinutost uz vezi s iranskim nuklearnim programom”, rekao je glasnogovornik State Departmenta Mark Toner u Washingtonu.

No, nacrt teksta, a očekuje se da iza njega stanu SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Rusija i Kina, neće spominjati konkretne mjere poput ponovne prijave Irana Vijeću sigurnosti UN-a.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO