Rekordni troškovi zaduživanja Španije i Francuske

Evropski bankarski indeks Stoxx Europe 600 oslabio je 0,7 posto (EPA)

Akcije na evropskim berzama su zabilježile pad, prateći trend sa Wall Streeta, nakon što je agencija za rejtinge Fitch upozorila da bi se američke banke mogle naći u problemima ako uskoro ne bude riješena dužnička kriza u eurozoni.

Indeks FTSEurofist 300 najjačih evropskih preduzeća u četvrtak je oslabio 0,2 posto, na 969,02 poena.

Fitch je upozorio da bi mogao umanjiti rejting američkih banaka, koji je trenutno na nivou “stabilno”, zbog problema na evropskim finansijskim tržištima.

Evropski bankarski indeks Stoxx Europe 600 oslabio je 0,7 posto.

Kamatne stope na španske pozajmice na 10 godina povećane su na rekordne nivoe u poređenju s kamatama na odgovarajuće njemačke obligacije.

Razlika između tih dviju kamatnih stopa, koja predstavlja mjerilo zategnutosti na finansijskom tržištu zbog dužničke krize u zoni eura, povećana je pred emisiju španskih obveznica na 470,6 baznih poena ili 4,706 posto.

Prinos na španske 10-ogodišnje obligacije je u četvrtak na sekundarnom tržištu dostigao 6,52 posto, pošto je u srijedu zaključen na 6,4 posto.

U centru pažnje tržišta je i razlika između kamatnih stopa na francuske i njemačke vladine obveznice, koja je u srijedu skočila na najviše nivoe od osnivanja eurozone, prenosi AFP.

Pojedini tržišni stratezi smatraju da će evropske zemlje morati izvršiti fundamentalne izmjene u zoni zajedničke evropske valute.

“Svi komentiraju oko sebe da trebamo nešto uraditi, ali niko ne donosi bilo kakve odluke. Ovako se ne može dalje. Ali, koliko sedmica već to pričamo? Njemačka mora biti predvodnik u evropskom jezgru, a potom razmisliti o tome kako da rješavamo probleme na periferiji”, izjavio je Justin Stuart, direktor Seven Investment Managementa.

Španija i Francuska će tokom dana ponuditi na prodaju svoje obveznice, što će biti test povjerenja investitora.

Najniži nivoi

Rast kamata na prodaju državnih obveznica bio je faktor koji je ove sedmice utjecao na slabljenje berzi.

Na većini azijskih berzi cijene u četvrtak su blago pale, a trguje se vrlo oprezno jer se ulagači plaše da bi evropska dužnička kriza mogla izmaći kontroli.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je ojačao 0,2 posto, a za toliko su porasle i cijene dionica u Australiji, dok je južnokorejski Kospi indeks skočio 1,1 posto.

U Šangaju, Hong Kongu i Singapuru cijene dionica su pale između 0,1 i 0,5 posto.

Pali su i drugi azijski berzanski indeksi, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7.30 sati bio u minusu 0,7 posto.

U fokusu ulagača i dalje su kamate na evropske obveznice, koji već danima rastu zbog strahovanja ulagača od širenja dužničke krize.

Kurs eura na valutnim tržištima posljednjih dana kreće se na najnižim nivoima u pet sedmica.

U četvrtak je dostigao 1,35 dolara, ali analitičari kažu da je to samo posljedica tehničke korekcije, nakon što je u srijedu zaronio na svega 1,3430 dolara, najniži nivo u pet sedmica.

U odnosu na japansku valutu, kurs eura ojačao je sa 103,65 na 103,95 jena.

Dolar klizi

Cijena dolara prema japanskoj valuti skliznula je ispod nivoa od 77 jena.


Nafta je pojeftinila zbog skoka dolara [EPA]

Nakon skoka za više od tri dolara u srijedu, jer je objavljeno da su zalihe nafte u SAD-u neočekivano oštro pale, u četvrtak je terminska cijena nafte na berzi u New Yorku oslabila za 50-ak centi, na 102,10 dolara po barelu.

Na Wall Streetu su cijene dionica u srijedu oštro pale, nakon novih upozorenja da bi širenje evropske dužničke krize moglo izazvati usporavanje rasta najvećih svjetskih ekonomija i nanijeti velike štete bankarskom sistemu.

Dow Jones indeks pao je 190 bodova, ili 1,58 posto, na 11.905 bodova, dok je SIP 500 potonuo 1,66 posto, na 1.236 bodova, a Nasdaq indeks 1,73 posto, na 2.639 bodova.

Najviše su pale cijene dionica banaka.

Agencija Fitch procjenjuje da izloženost pet najvećih američkih banaka u francuskim bankama, bilo preko kredita, bilo preko depozita i druge imovine, doseže 114 milijardi dolara.

Slabljenje francuskih banaka, koje su vrlo izležene grčkim i italijanskim dugovima, negativno bi utjecalo na američke banke.

Zbog toga je cijena dionice Morgan Stanleyja potonula gotovo 8 posto, dok su dionice Bank of America (BoA), JP Morgana i Goldman Saxa pojeftinile više od 3,5 posto.

Agencija Mood's snizila je rejtinge nekolicini njemačkih banaka jer se, smatraju analitičari, smanjuje mogućnost spoljne pomoći tim bankama ako im zatreba svježi kapital.

Licenca za EFSF

Centralna japanska banka izrazila je zabrinutost zbog mogućeg negativnog utjecaja evropske dužničke krize na japansku ekonomiju, dok je Bank of England smanjila procjene rasta britanske ekonomije.

Premda je novi italijanski premijer Mario Monti predstavio novu vladu i premda Grčka ulaže velike napore da bi riješila nagomilane finansijske probleme, ulagači se plaše širenja dužničke krize na druge članice eurozone.

Francuska, druga po veličini ekonomija evrozone, mogla bi izgubiti vrhunski AAA kreditni rejting, stoga rastu kamate na njene obveznice.

Početkom oktobra kamate na 10-godišnje francuske obveznice iznosili su 2,54 posto, da bi jučer dostigle 3,69 posto.

To je znatno manje od kamata na italijanske i španske obveznice, koje premašuju 6, pa i 7 posto, ali također ukazuje na strahovanja ulagača da evropski lideri nisu u stanju provesti neophodne reforme i suzbiti dužničku krizu, koja već mjesecima pritiska svjetska finansijska tržišta.

Tim više što lideri Francuske i Njemačke, najvećih ekonomija eurozone, nemaju isto mišljenje o rješavanju dužničke krize.

Pariz smatra da bi Evropski fond za finansijsku stabilizaciju (EFSF) trebao dobiti bankarsku licencu kako bi mu se povećali finansijski kapaciteti, dok se Berlin tome protivi.

Pariz također smatra da bi Evropska centralna banka (ECB), koja već kupuje obveznice članica eurozone, trebala odlučnije intervenirati kako bi spriječila dalji rast kamata i stabilizirala evropsko tržište obveznica, dok se Berlin protivi političkom pritisku na ECB, navodeći da bi to bilo protivno pravilima Evropske unije (EU).

Izvor: Agencije