Monti objavio paket mjera štednje

Mario Monti je rekao da treba uništiti sivu ekonomiju (AFP)

Premijer Italije Mario Monti izjavio je da se njegova zemlja nalazi u „stanu krajnje nužde“, te objavio paket mjera štednje na putu ka italijanskom ekonomskom oporavku.

„Vlada priznaje da je formirana da bi riješila stanje krajnje nužde u duhu konstruktivnosti i jedinstva“, rekao je Monti u prvom obraćanju parlamentu nakon što je prethodnog dana položio zakletvu.

Monti je rekao da će uzeti u obzir dodatne mjere štednje nakon što ispuni obećanja koje je njegov prethodnik Silvio Berlusconi dao Evropskoj uniji ali nikad nije ispunio.

Brojne reforme

Bivši evropski komesar rekao je da će se obračunati sa rasprostanjenom utajom poreza, neadekvatnim obrazovnim sistemom i zastarjelim sistemom socijalne pomoći, te da će provesti reforme na tržištu rada.

U govoru koji je trajao 45 minuta, rekao je da su ključni ciljevi njegove tehnokratske vlade poboljšavanje javnih usluga i pružanje pomoći pri zapošljavanju ženama i mladima.

Ističući da će pokušati smanjiti ogromni dug Italije i stimulirati privredni rast, Monti je rekao da se mora obračunati sa kroničnom utajom poreza, uz sveukupno smanjenje poreskih nameta.

Kazao je da će također izraditi plan za prodaju državne imovine, te obećao da će smanjiti troškove političke administracije.

Monti je rekao da treba uništiti sivu ekonomiju koja otkida 20 posto od bruto društvenog proizvoda.

U četvrtak i petak gornji i donji dom italijanskog parlamenta glasat će o povjerenju Montiju.

Među 16 italijanskih ministara nema političara. Monti je rekao da je namjerno dodijelio ministarske pozicije ljudima koji su eksperti u svojim poljima. U njegovom kabinetu je osam profesora, kao i jedan od najutjecajnih bankara u Italiji, Corrado Passera.

Italija planira izdati još obveznica vrijednih 200 milijardi eura do aprila.  Zagarantirana desetogodišnja kamata veća je od sedam posto.  Italijanski javni dug iznosi 1.9 hiljada milijardi eura, što je čak 120 posto bruto društvenog proizvoda.
 
Protesti u Milanu

Ranije u četvrtak, hiljade studenata je protestiralo u Milanu protiv nove vlade i sukobilo se sa snagama sigurnosti.

Studenti su bacali petarde, jaja i falsificirane novčanice dolara na policiju ispred univerzitetea Bocconi, na čijem se čelu nalazi novi premijer.

Studenti su objasnili da su organizirali proteste protiv “bankarske vlade“. U incidentima je povrijeđen jedan novinar. 

Izvori: Al Jazeera i agencije