Jačanje vojnog saveza SAD-a i Australije razljutilo Kinu

Vojni savez Amerike i Australije osnovan je u Drugom svjetskom ratu (Getty Images)

Kina je ljutito reagirala na izjave Baracka Obame kojima je predstavio bitnu promjenu američke politike prema Aziji.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država obećao je da neće dozvoliti da finansijska kriza u njegovoj zemlji kompromitira američku stratešku viziju i vojnu prisutnost u zemljama Azije i Pacifika.

Njegova izjava dolazi dan nakon što je objavljeno da će SAD poslati oko 2.500 hiljade vojnika na sjever Australije, te pojačati kooperaciju zrakoplovnih snaga dvaju zemalja, što je izazvalo oštru reakciju ekonomske velesile Kine.

Narodni dnevnik, kineski dnevni list kojim upravlja vladajuća Komunistička partija, objavio je tekst u kojem se navodi da „Australija sigurno ne može smatrati Kinu budalom. Nemoguće je da se Kina drži po strani bez obzira šta Australija učinila da potkopa njenu sigurnost“.

Posjeta Australiji

Obama je izjavio u australskom parlamentu da je region Azije i Pacifika previše bitan da bi na njega utjecala štednja u SAD-u.

„Dok Sjedinjene Države zavode finansijski red, smanjujemo troškove“, rekao je Obama, dodajući da je umanjeno finansiranje američke vojske bilo neizbježno nakon nekoliko godina ogromnih troškova u Iraku i Afganistanu.

„Evo šta ovaj region mora znati. Dok današnje ratove privodimo kraju, naredio sam mom timu za nacionalnu sigurnost da našu prisutnost i misije u Aziji i Pacifiku smatra glavnim prioritetom“, kazao je on.

„Umanjeno finansiranje odbrane SAD-a neće – ponavljam, neće – ugroziti Aziju i Pacifik“.

Stav Kine

Melissa Chan, dopisnica Al Jazeere iz Pekinga, rekla je da su Kinezi oštro reagirali na Obaminu posjetu Australiji.

„Kinezi osjećaju da su okruženi“, rekla je Chan, spominjući i postojeću vojnu saradnju SAD-a i Japana.

Michael Raska, analitičar odbrane u Nacionalnom univerzitetu Singapura, izjavio je za Al Jazeeru da je stav Kine reakcija na širu američku politiku ponovnog angažmana u zemljama Azije i Pacifika.

„Nisam iznenađen što je Peking sve više nastrljiv. Peking već više od decenije koristi ekonomski utjecaj da bi ostvario političku prednost u regionu“, rekao je.

Sjedinjene Države jačaju veze sa svojim tradicionalnim saveznicima, kao što su Australija, Japan i Južna Koreja, te stvaraju nove sa zemljama  poput Indije i Indonezije, u pokušaju da ostaju utjecajne u tom regionu, kazao je Raska.

„Kina ima velikog udjela u svakom velikom sigurnosnom pitanju u Aziji i Pacifiku i njene vojne mogućnosti sve više remete američku slobodu u regionu“.

Obama se u Australiji osvrnuo na veze s Kinom, tražio veće reforme u Mjanmaru i rekao da će Sjeverna Koreja platiti veliku cijenu za prodavajne nuklearnih materijala državama ili pojedincima.

„Sjedinjene Države će nastaviti graditi kooperativnu vezu s Kinom“, rekao je Obama. „Sve naše nacije imaju velikog interesa od rasta mirne i prosperitetne Kine – i zato ga SAD odobravaju“, rekao je.

„U ovome ćemo uspjeti, dok nastavljamo otvoreno razgovarati s Pekingom o važnosti poštovanja međunarodnih standarada i univerzalnih ljudskih prava kineskog naroda“.

Vojna saradnja

Nakon Canberre, Obama je posjetio Darwin u Sjevernoj Teritoriji, gdje će poslati američke trupe. Ovaj grad na sjevernoj obali Australije je kolijevka australsko-američke vojne alijanse osnovane tokom Drugog svjetskog rata. U japanskom napadu na Darwin 1942. godine, ubijeno je 243 ljudi, među kojima su bili i američki vojnici.

„Gledali smo u to lijepo plavo more gdje počivaju toliki Australci i Amerikanci, na mjestu gdje su zajedno pali“, rekao je Obama.

„Dani nakon [napada na] Darwin bili su teški, neki su pomislili da će Australija pasti, ali otresli smo se, ustali, ponovo izgradili grad, i zahvaljujući nevjerovatnoj generaciji vojnika, došli do pobjede“, rekao je.

Amerikanci i Australci su se zajedno borili u svim velikim ratovima u kojim su ratovale SAD od Prvog svjetskog rata, uključujući ratove u Koreji, Vijetnamu, Iraku i Afganistanu.

Izvor: Al Jazeera