Prebjegli vojnici napadaju vojne baze u Siriji

Ekskluzivni snimak Al Jazeere

Sirijski aktivisti tvrde da su prebjegli vojnici napali centar obavještajne službe u Damasku, što je jedan od najodvažnijih udara na sigurnosne snage vlade. Prema posljednjim izvještajima, prebjegli vojnici koji sebe nazivaju Slobodna sirijska vojska, izveli su još jedan napad.

Sirijski opservatorij za ljudska prava, sa sjedištem u Londonu, saopćio je da su ovi vojnici ubili barem osam pripadnika vojske i snaga sigurnosti prilikom napada na kontrolni punkt u selu Kfar Zeita blizu Hame u centralnoj Siriji.

Prvi napad se desio tokom sastanka ministara vanjskih poslova Arapske lige u marokanskoj prijestolnici Rabat, gdje se očekuje da će ministri službeno potvrditi odluku donesenu prije tri dana da suspendiraju Siriju.

Uslijedio je napad na kontrolni punkt sirijske vojske nedaleko od Hame.

Ambasador povučen

Francuska je povukla svog ambasadora iz Damaska nakon što su sirijske snage sigurnosti suzavcem suzbile demonstrante ispred ambasada Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata u sirijskoj prijestolnici.

Arapska liga dala rok od tri dana

Ministri inostranih poslova zemalja Arapske lige dali su sirijskoj vladi tri dana da okonča nasilje protiv demonstranata i dozvoli ulazak timovima posmatrača.

Ministri na sastanku u marokanskoj prijestonici Rabatu, nisu naveli šta će se dogoditi ako Damask ne ispuni te zadatke, javila je Srna.

Katarski premijer  šeik Hamad Bin Jassem al-Thani rekao je da nije riječ o nekom upozorenju.

“Mi smo skoro na kraju puta što se tiče napora Arapske lige u domenu pregovora sa Sirijom”, rekao je on.

Francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe je izjavio da je sirijska vlast „u škripcu“.

„Ubijeđen sam da će se sirijski narod nastaviti boriti, a Francuska će učiniti sve što je u našoj moći da pomognemo“, rekao je u francuskom parlamentu.

Članovi Slobodne sirijske vojske pucali su iz teškog naoružanja na veliki centar obavještajne službe sirijskog zrakoplovstva u sjevernom dijelu Damaska, na autoputu koji povezuje prijestolnicu sa Halebom, izjavio je glasnogovornik Sirijske revolucionarne generalne komisije za Al Jazeeru.

Glasnogovornik je rekao da se napad desio nakon racije koju je sirijska vojske izvela u Harasti u utorak. Dodao je da su prebjegli vojnici pažljivo i koordinirano pobjegli iz vojske sa svojim oružjem.

Nakon napada, helikopteri su kružili ovim područjem.

„Čuo sam nekoliko eksplozija, te zvuk razmjene vatre“, rekao je stanovnik Haraste koji je želio ostati anoniman.

Nije bilo vijesti o žrtvama u području kojem se još uvijek ne može prići.

Medijska blokada

Sirija je zabranila pristup većini stranih medija i kontrolira pristup stranaca, te je vrlo teško potvrditi informacije o događajima u toj zemlji.

„Ovo vjerovatno nije prvi napad na neku sigurnosnu utvrdu“, rekla je Al Jazeerina dopisnica iz Libana Rula Amin. „Ali ono što ovaj napad čini bitnim je da se desio u prijestolnici Damasku. Ovo pokazuje u kolikoj je nevolji sadašnji režim“.

Između ostalog, obavještajna služba zrakoplovstva u saradnji s vojnom obavještajnom službom zaustavlja neposluh unutar vojske. Ova dva obavještajna odjela odigrala su ključnu ulogu u suzbijanju ustanka protiv predsjednika Bashara al-Assada, u kojem je, prema navodima Ujedinjenih naroda, od marata ubijeno barem 3.500 ljudi.

Sirijskom vojskom upravlja Assadov brat Maher, kao i članovi njihove manjinske alavitske sekte, koja pripada šiitskom islamu. Ali vojnici su uglavnom suniti, koji predstavljaju većinu u Siriji, i koji sve više bježe iz vojske.

Sirijska vojska krivi „naoružane terorističke grupe“ za nemire i tvrdi da je u sukobima poginulo 1.100 pripadnika vojske i policije.

Izvor: Al Jazeera