Policija ubila naoružanog studenta na Berkeleyu

U vrijeme incidenta između osumnjičenika i policije nalazila su se četiri studenta (AP)
U vrijeme incidenta između osumnjičenika i policije nalazila su se četiri studenta (AP)

Američki student na koga je policija pucala nakon što je mahao napunjenim pištoljem na Univerzitetu u Californiji u Berkeleyu, umro je u bolnici nekoliko sati kasnije, saopćio je univerzitetski zvaničnik.

Christopher Nathen Elliot Travis (32) tek je počeo studirati na Berkeleyu nakon što se prepisao sa drugog univerziteta i odlazio je na predavanja u prestižnoj Haas školi biznisa, izjavio je glasnogovornik univerziteta Dan Mogulof za AP.

Univerzitetski zvaničnici saopćili su da je zaposlenica univerziteta vidjela čovjeka koji nosi pištolj u liftu u školi biznisa oko 14 h po lokalnom vremenu.

edamnaest minuta kasnije, ova žena je javila policiji da je vidjela kako čovjek vadi pištolj iz ruksaka.

Obračun pred studentima

Policajci su osumnjičenika pronašlu u kompjuterskom laboratoriju škole Haas. Osumnjičenik je podigao napunjeni pištolj u zrak, te je pripadnik policije pucao na njega u 14:22, oko pet minuta nakon poziva upomoć, saopćio je glasnogovornik univerziteta.

U to vrijeme, četiri studenta nalazila su se između policajca i osumnjičenika, rekao je dekan Robert Birgenau. Niko  nije povrijeđen, a Mogulof je dodao da nema dokaza da je Travis imao namjeru nekoga ozlijediti.

Osumnjičenikov otac Bill Travis, plakao je tokom kratkog intervjua sa agencijom AP. Rekao je da je saznao da mu je sin upucan te nije želio dalje komentirati.

Ovo je prvi oružani incident na univerzitetu od 1992. Te godine, policajac je ubio aktivistu koji je provalio u vilu bivšeg dekana i mahao mačetom.

Incident u Berkeleyu desio se u vrijeme kada su se pripadnici pokreta Okupirajmo Wall Street spremali za nove proteste.

Više od 1.000 studenata, uposlenika uiniverziteta i drugih demonstranata okupilo se ispred univerziteta.

Izvor: Agencije
 


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO