Obama strahuje zbog krize u eurozoni

Jači utjecaj Washingtona u regiji (AFP)

Predsjednik SAD Barack Obama izjavio je da je duboko zabrinut da bi kriza u eurozoni i previranja na finansijskom tržištu mogli potrajati sve dok zona eura ne donese konkretan plan za suzbijanje dužničke krize, prenosi Fena.

“Duboko sam zabrinut i bio sam duboko zabrinut. Mislim da ću biti duboko zabrinut i sutra i sljedeće sedmice”, izjavio je predsjednik u Canberri. Europske sile moraju “podržati europski projekt”, dodao je on na konferenciji za novinare.

“Dok ne uvedemo konkretan plan i strukturu koje šalju jasnu poruku tržištima o Europi, koja odlučno podržava euro i radi što mora raditi, i dalje ćemo biti svjedoci turbulencijama koje smo dosad doživljavali”, izjavio je američki predsjednik.

Priznao je da njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy imaju realnu volju da izvuku Europu iz krize ali je ocijenio da Europa pati od komplicirane strukture.

“Europska zajednica u širokom smislu riječi mora podržati europski projekt”, kazao je on. “Imamo integrirano svjetsko gospodarstvo i ono što se događa u Europi imat će utjecaj na sve nas”, dodao je on.

Azijske akcije i euro danas su oslabili pod pritiskom nastavljanja neizvjesnosti oko dužničke krize u zoni eura i nejasnih izgleda za primjenu strogih mjera štednje u Italiji i Grčkoj, neophodnih radi povratka tržišnog poverenja, prenio je Reuters.

Jači angažman u regiji

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Obama i australska premijerka Julia Gillard objavili su da će SAD pojačati vojno prisustvo u azijsko-pacifičkom području tako što će 2012. oko 2500 američkih marinaca biti stacionirano u Darwinu.

Američke jedinice u Darwinu, oko 800 kilometara od Indonezije, bit će u mogućnosti brzo reagirati na humanitarne ili sigurnosne krize u regiji. “Mojom posjetom želim jasno staviti do znanja da Sjedinjene Države pojačavaju svoj angažman u regiji”, rekao je američki predsjednik.

Neke azijske države mogle bi pozdraviti ovaj potez Washingtona kao protutežu sve jačem širenju utjecaja Kine u regiji i kao znak da se SAD neće povući iz pacifičkog područja uprkos rastućim teškoćama pri finansiranju američkih vojnih snaga.

“Nadamo se da će bilateralna saradnja (Australije i SAD) biti korisna miru, stabilnosti i razvoju azijsko-pacifičke regije”, rekao je nakon objave vijesti iz Canberre glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Hong Lei.

Izvor: Agencije