Kazahstan: Nazarbajev raspustio parlament

Kazahstanski predsjednik Nursultan Nazarbajev raspustio je u srijedu donji dom parlamenta i raspisao izbore koji bi se trebali održati 15. i 16. januara sljedeće godine, navodi se u predsjedničkom ukazu.

Izbori sa stranačkih lista bit će održani 15. januara, a dan kasnije će preostale zastupnike izabrati Narodna skupština Kazahstana, savjetodavno tijelo lojalno Nazarbajevu, javila je Hina.

Prijevremeni izbori očekivali su se pošto je Nazarbajev (71) na predsjedničkim izborima u aprilu osvojio još jedan petogodišnji mandat. Kazahstanski jednostranački donji dom parlamenta Medžlis zatražio je od Nazarbajeva da ga raspusti kako bi se formalno razbio monopol vladajućeg Nur Otana.

Ta stranka predsjednika Nazarbajeva imala je 98 mjesta u 107-članom Mežlisu, a preostalih devet zastupnika bili su nestranački dužnosnici koje je potvrdila Narodna skupština.

Kazahstan, koji nikada nije održao slobodne i poštene izbore po ocjeni zapadnih promatrača, sada planira formalno dopustiti prisutnost opozicije u parlamentu.

Glavna opoziciona stranka Alga! (Naprijed), kojoj režim ne dopušta službenu registraciju, ocijenila je da je najava predstojećih izbora “ukrašavanje izloga za Zapad”.

Prema novim izbornim pravilima drugoplasirana stranka moći će ući u parlament čak i ako ne pređe prag od sedam posto glasova.

Brojni analitičari očekuju da će i drugoplasirana stranka biti lojalna Nazarbajevu i da neće predstavljati opasnost za režim.

Očekuje se da će na izborima uz vladajući Nur Otan sudjelovati desetak lojalističkih stranaka.

Nazarbajev, koji Kazahstanom vlada 20 godina, pobijedio je na predsjedničkim izborima u aprilu s više od 95 posto glasova, a za njega je glasao i jedan od njegovih protukandidata.

U Kazahstanu, naftom i plinom bogatoj srednjoazijskoj državi sa 16,4 miliona stanovnika, narodne pobune koje su zadesile arapski svijet nisu imale većeg odjeka.