Ban Ki-moon pozvao Assada da prestane ubijati narod

Protesti protiv Assada traju već osam mjeseci (Reuters)

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon pozvao je sirijskog predsjednika Bashara al- Assada da prestane da “ubija svoj narod”, dok je EU pooštrila sankcije dodavanjem 16 novih imena na “crnu listu” sirijskih zvaničnika, saopćeno je u Bruxellesu.

Ban je novinarima u prijestonici Bangladeša Daki rekao da Assad mora primijeniti sporazum koji je postigao sa Arapskom ligom, kako bi bilo pronađeno mirno rješenje za osam mjeseci dugu pobunu u zemlji, prenijela je agencija AFP.

“Od suštinskog značaja je da predsjednik Assad odmah prestane da ubija svoj narod”, rekao je Ban i dodao da stalno razmatra tu temu sa Arapskom ligom, te je  pozvao arapske zemlje da svoj liderski utjecaj iskoriste za rješavanje krize “što je prije moguće”, javio je Tanjug.

“To je izvor velike zabrinutosti ne samo za region, već i za cjelokupnu međunarodnu zajednicu, za demokratiju i čovječanstvo”, rekao je Ban.

Masovne žrtve

Istovremeno, službeni žurnal EU objavio je da se među osobama kojima je odsad zabranjeno putovanje i poslovanje u Evropi nalaze visoki rukovodioci sirijske vojske i tajne službe, zamjenik ministra unutarnjih poslova i finansijski savjetnik.
    
Ova odluka, kojom je “crna lista” EU proširena na 47 imena, obrazlaže se sumnjom da se radi o osobama koje su uključene u surovi obračun predsednika Bashara al-Assada s demonstrantima.

Turska je također prestala sa zajedničkim programom naftnih istraživanja sa Sirijom, a turski ministar za energetiku Taner Yildiz rekao je da ako se krvoproliće u Siriji nastavi, Turska će možda prestati izvoziti struju u Siriju.

 

Više od 70 ljudi ubijeno je u jučerašnjem nasilju širom Sirije, saopćila je danas sirijska Organizacija za ljudska prava čije je sjedište u Londonu.

Ponedeljak je bio najgori dan po broju žrtava od početka pobune protiv režima predsjednika Bashara al-Assada prije osam mjeseci. Prema podacima ove organizacije, sirijske snage sigurnosti ubile su 27 civila, dok su u okršajima s naoružanim ljudima, vjerovatno dezerterima, poginula 34 vojnika i 12 dezertera.

U južnoj provinciji Dari stradalo je 27 civila, a u gradu Homsu četvoro ljudi.

Lokalni aktivisti su za novinsku agenciju Reuters kazali kako je najmanje 20 osoba, među kojima su civili i dezerteri, ubijeno u Khirbet Ghazalehu, gradu koji se nalazi nedaleko od granice sa Jordanom, kao i u borbama u okolini grada.

Vladine snage su napale grad, koji se nalazi 20 kilometara sjeverno od granice na glavnom autoputu između Amana i Damaska, nakon što su dezerteri napali policijski autobus na raskršću autoputa blizu grada.

„Članovi (dezertske) brigade odgovorili su na napad armije, a u pomoć odbrane grada došli su i beduini iz obližnjih sela“, kazao je jedan od aktivista koji je kazao da se zove Abu Hussein.

Sirijski ministar vanjskih poslova Walid al-Muallem osudio je prijetnju Arapske lige da će suspendovati Siriju zbog nasilja nad demonstrantima, kazavši da bi ovaj potez, koji bi mogao biti izglasan na sastanku Lige u srijedu, mogao biti „ilegalan i opasan korak“.

On je kritikovao odnose regionalnog bloka država, čije je sjedište u Kairu, sa Sjedinjenim Američkim Državama, nazvavši SAD „nezvaničnim članom“ Lige.

Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest je u ponedjeljak kazao kako je Assadova vlada „sve više izolovana“ i da „raste politički pritisak na nju“.

Muallem se izvinio za napade na strane diplomatske misije tokom vikenda. Vladine pristaše u subotu su upale u ambasade Katara i Saudijske Arabije u Damasku. Dan kasnije na udaru su bili turska ambasada i njeni konzulati.

On je Sirijcima poručio: „Ne smijete se brinuti za budućnost. Sirija će iz ovoga izaći jača zbog volje naroda i nacionalnog jedinstva“.

Pojačan ton Turske

Vlade Evropske Unije u ponedjeljak su došle do preliminarnog dogovora o širenju sankcija protiv Sirije na izoliranje individualaca povezanih sa nasiljem nad demonstrancima, kazao je zvaničnik EU.

Ovaj dogovor bi naknadno trebao biti potvrđen na sastanku ministara vanjskih poslova EU, koji će donijeti i odluku da se blokira pristup Sirije fondovima Evropske Investicione Banke, dodao je neimenovani zvaničnik.

Međutim, Rusija je odbacila prijetnju Arapske lige da suspendira Siriju. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao je za novinske agencije iz njegove države kako vjeruje da Zapad potiče opoziciju protiv Assada.

Sa druge strane, susjedna Turska je pojačala ton govora protiv Sirije nakon napada na turske diplomatske zgrade.

Ahmet Davutoglu, ministar vanjskih poslova Turske, kazao je turskom parlamentu kako više nije moguće vjerovati Assadovoj vladi.

„Mi ćemo uzeti čvrst stav protiv napada i stat ćemo uz sirijski narod u njegovoj pravednoj borbi“, kazao je Davutoglu.

Izvori: Al Jazeera i agencije