Al-Shabab regrutira djecu za borbe

Česti su napadi i sukobi u ovom dijelu Afrike (EPA)
Česti su napadi i sukobi u ovom dijelu Afrike (EPA)

U Keniji, koja je preplavljena valom napada od kako je prošlog mjeseca poslala stotine svojih vojnika u susjednu Somaliju da unište militantnu grupu al-Shabab, roditelji strahuju za živote svoje djece koju su regrutirali islamisti.

Al Jazeera je obavila eksluzivne intervjue s nekoliko kenijskih porodica čija su djeca primorana da postanu vojnici.

“Kada čujem za borbe u Somaliji, mislim na svoga sina i bojim se da učestvuje. Kada se vratio iz islamske škole i gledao vijesti, podržavao bi al-Shabab. Bio je kivan na policiju i obećao se osvetiti”, rekla je majka jednog djeteta za Al Jazeeru.

Prema navodima promatrača, al-Shabab je regrutirao na stotine Kenijaca, uglavnom iz siromašnih naselja prijestonice Najrobi.

Nepoznato je koliko je među njima djece.

Bombaški napad

Izjave zabrinutih roditelja dolaze u vrijeme kada je bomba na daljinsko upravljanje detonirala ispod policijskog vozila koje je bilo u pratnji konvoja Ujedinjenih naroda (UN) u izbjegličkom kampu Dadaab u Keniji, na granici sa Somalijom.

To je drugi takav incident u kampu ovog mjeseca.

Vozač UN-ovog vozila rekao je da je detonacija pokidala stražnji dio policijskog džipa samo nekoliko trenutaka nakon što je konvoj od deset vozila napustio Hagaderu, jedan od tri kampa, pritom ranivši dva privatna zaštitara i dva policajca.

Policijski glasnogovornik Eric Kiraithe je izjavio kako su dvojica izbjeglica uhapšena u vezi s napadom.

Dadaab, udaljen oko 100 kilometara od granice sa Somalijom, postavljen je 1991. godine za smještaj Somalijaca koji su bježali od nasilja u svojoj zemlji.

Ove godine je naseljenost kampa narasla na preko 460.000 ljudi koji su pobjegli od gladi iz svoje zemlje u kojoj vlada bezakonje.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO