Monti dobio podršku evropskih čelnika

Ranije iskustvo Montija je najbolja preporuka da će provesti potrebne reforme (EPA)

Predsjednik Evropskog parlamenta (EP) Jery Buzek ocijenio je da promjene u Italiji vraćaju nadu u obnovu finansijskog kredibilitete te zemlje, kao i da novi premijer Mario Monti ima sve osobine da u vremenu krize sastavi vladu koja će dobro služiti Italiji i Evropi.

“Pozdravljam odluku italijanskog parlamenta da usvoji strožiji paket mera štednje i strukturalnih reformi. Promjene u Italiji vraćaju nadu za obnovu finansijskog kredibiliteta i povratak ekonomskog rasta. Uvjeren sam da će Italija preduzeti sve neophodne mjere da prevaziđe dužničku krizu”, naveo je Buzek u saopćenju objavljenom na sajtu EP-a.

On je ocijenio i da će, iako je ovaj paket mjera pokrenuo bivši premijer Silvio Berlusconi, nova italijanska vlada, kada bude sastavljena, biti u stanju na osnovu tih reformi ojačati euro i popraviti situaciju u Italiji.

“Monti ima sve prave osobine da sastavi novu vladu nacionalnog jedinstva u Italiji u ovom vremenu krize, ima bogato iskustvo, uključujući i posao evropskog komesara i veliku podršku, što će dobro služiti Italiji i Evropi. Vrijeme krize je i vrijeme većih odgovornosti. Evropa i tržišta mogu mu vjerovati. Ranije iskustvo Montija je najbolja preporuka da će on provesti potrebne reforme”, navodi se u saopćenju.

Predsjednik Vijeća Evropske unije (EU) Herman van Rompuy i predsjednik Evropske komisije (EK) Jose Manuel Barroso pozdravili su odluku italijanskog predsjednika Giorgija Napolitana da pozove Montija da sastavi novu vladu nacionalnog jedinstva.

Rast i zapošljavanje

“Pozdravljamo odluku predsjednika Italije da pozove senatora Montija da formira vladu nacionalnog jedinstva. Vjerujemo da će to poslati sljedeći ohrabrujući signal – poslije usvajanja Zakona o stabilizaciji za 2012. – odlučnost italijanskih vlasti da prevaziđu trenutnu krizu”, ocijenili su Van Rompyuy i Barroso u zajedničkom saopćenju.

“Kao što je dogovoreno na samitu 26. oktobra, EK će nastaviti pratiti provođenje mjera u Italiji, s ciljem da pomogne politiku koja će ubrzati rast i zapošljavanje”, dodaje se u saopćenju.

Napolitano je imenovao u nedjelju navečer Montija (68), bivšeg evropskog komesara i profesora ekonomije, za mandatara za sastav nove vlade Italije, poslije ostavke Berlusconija.

Berlusconi, koji je u subotu podnio ostavku, rekao je u nedjelju da se ne predaje i da će udvostručiti svoje aktivnosti u parlamentu, ali i da će dati podršku prelaznoj vladi.

Niko nije tužan

Berlusconijeva partija Narod slobode saopćila je ranije u nedjelju da je spremna podržati novu tehnokratsku vladu na čijem čelu će biti Monti.
Politički komentator Pietro Paganini izjavio je za Al Jazeeru da Berlusconi “zasigurno nije ostavio za sebe atraktivno naslijeđe”.


Napolitano proglašava Montija za mandatara [EPA]

“Nadam se da će nova vlada dati Italiji kredibilitet, a to je ono što tržište zahtijeva”, dodao je on.

“Iako je Berslusconi očito napravio ogroman trag u Italiji, ovdje niko nije tužan zbog njegovog odlaska”, izvještava iz Rima Al Jazeerina reporterka Barbara Serra.

Do izbora, koji se neće desiti prije 2013. godine, Montijeva vlada bi mogla imati 18 mjeseci da prevaziđe burne ekonomske reforme, morat će osigurati podršku većine u parlamentu, ali bi mogla pasti i prije tog roka.

S više od 2.600 milijardi dolara i preko 120 posto bruto društvenog proizvoda (BDP) duga, Italija je u srcu krize u eurzoni i mogla bi biti prevelik zalogaj za EU.

Izvor: Al Jazera i agencije