Grci, ipak, protiv povratka drahme

Piše: Marko Pavlović

Grci su se od svoje nacionalne valute oprostili prije skoro 12 godina. Tada je drahma ispraćena u penziju sa sjetom i nerijetko negodovanjem. Danas se negoduje iz drugih razloga – njenog potencijalnog povratka.

Povratak drahme među Grke, čak iako bude moguć u teoriji, u praksi bi bio prava noćna mora. Prvo, mehanizam za izbacivanje zemlje iz eurozone ne postoji. Vrijednost drahme kada je prije deset godina uveden euro bila je dva puta veća nego što bi bila sada.

„Bankama će trebati mjeseci da se pripreme za takvu vrstu tranzicije. To je vrijeme koje nemaju“, smatra ekonomski analiticar John Psaropoulos.

Ali više od svega, kaže on, uticat će na kvalitet života običnih  Grka.

Sa rukama čvrsto na volanu, Antoni Mavroideas sa lakoćom krstari ulicama Atine. Kao taksista radi punih 18 godina. Istim ritmom, kaže. Od četri ujutro do četri popodne. Šest dana u nedjelji.

Račune je izdavao i u drahmama i u eurima.

Na pitanje kako bi se osjećao kada bi svoje usluge ponovo morao da naplaćuje u  nacionalnoj valuti – nije mnogo oklijevao prije nego što je dao odgovor:

„To je strašno. Ne, ne. Ako se drahma vrati izgubili bi sve.“

Oštre mjere štednje

Parlament je izglasao mjere oštre štednje. Najavljena su nova rezanja, otkazi u javnom sektoru i dodatni porezi.

„Ukoliko se Grčka vrati drahmi, rezultati toga bi bili katasrofalni. Imat ćete stopu inflacije od bar 50 posto. To znači da će vrijednost trenutnog grčkog duga, čak i ako prođe rezanje, biti udvostručena“, kazuje Psaropoulos.

Ovakvu vrstu mišljenja dijele i Atinjani. Mnogi od njih kažu, o tome ne žele ni da razmišljaju.

„Ne sada, jer ako do toga dođe to bi stvorilo veliku konfuziju. Ljudi su već priviknuti na euro. Da ste me ovo pitali sedam mjeseci pošto je uveden euro, rekla bih vam DA, hajde da se vratimo na drahmu. Ali otada je prošlo 12 godina. Ne možemo se tek tako vratiti“, kazala je Argiri Bezati Orloff, vlasnica kafea.

Matej Zakonjsek je finansijski konsultant:

„Historijski, kada su se uvodile nove valute, oduvijek se iz slabije prelazilo na jaču. Ne obrnuto, kao u ovom slučaju sa eurom. To bi imalo negativne efekte ne samo na Grčku već i na Evropu.“