‘Negativan izgled’ za rejting Mađarske

Budimpešta: S&P je najavio da će odluku o mogućem sniženju rejtinga Mađarske donijeti za nekoliko sedmica (EPA)
Budimpešta: S&P je najavio da će odluku o mogućem sniženju rejtinga Mađarske donijeti za nekoliko sedmica (EPA)

Međunarodna agencija za određivanje kreditnog rejtinga Standard and Poor's (S&P) objavila je “negativan izgled” za rejting Mađarske, koji trenutno nosi ocjenu BBB-, što je lošije od “negativne prognoze” i ukazuje da je sniženje rejtinga neminovno.

U saopćenju S&P-a je navedeno da se ”'negativan izgled’ za mađarski rejting objavljuje zbog rastućih rizika po finansijski kredibilitet te zemlje i pogoršanje vanjske finansijske i ekonomske klime”, prenosi AFP.

S&P tvrdi da je “mađarska ekonomska i politička scena postala nepredvidljiva zbog slabljenja aktivnosti agencija za nadzor i niza odluka u vezi budžeta, koje će loše utjecati na privredni rast i državne finansije te zemlje”.

S&P je najavio da će odluku o mogućem sniženju rejtinga Mađarske donijeti za nekoliko sedmica.

Druga velika međunarodna agencija za kreditni rejting Fitch je u petak također revidirala naniže prognozu rejtinga duga Mađarske na “negativnu”, sa “stabilne”, kao posljedicu očekivanja nižeg ekonomskog rasta i pada povjerenja investitora, prenosi Tanjug.

Fitch je zadržao kreditni rejting Mađarske na nivou BBB-, jedan stepen iznad neinvesticionog, mada je upozorio da bi izloženost te zemlje negativnom utjecaju suverene dužničke krize u zoni eura mogla dovesti do sniženja rejtinga.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO