IAEA: Iran radi na proizvodnji nuklearnog oružja

Iranski zvaničnici tvrde da se nuklearni programi rade za mirnodopske svrhe (EPA)

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) proslijedila je grupi od 35 zemalja satelitske snimke, pisma i dijagrame koji, kako tvrdi, idu u prilog tvrdnji da je Iran tajno radio na proizvodnji nuklearnog oružja.

Glavni iranski izaslanik u IAEA odbacio je ove tvrdnje, kao i materijal koji su prikupile SAD i njihovi saveznici.

“Nema nikakvih naznaka niti dokaza da su aktivnosti Irana bile provođene u vojne svrhe”, rekao je on novinarima u komentaru sastanka vođenog iza zatvorenih vrata na kojem je predstavljen ovaj materijal.

Zapadne diplomate, s druge strane, tvrde da informacije samo dodatno potvrđuju njihov izveštaj objavljen početkom sedmice, prenosi AP.

Zasnovan na oko 1.000 stranica istraživanja i gotovo deceniju praćenja situacije u Iranu, dokument navodno sadrži dokaze koji, prema IAEA, pokazuju da Islamska Republika radi na tajnoj nabavci opreme i projekata za proizvodnju nuklearnog oružja.

Između ostalog, navedeno je da je Iran provodio testiranja jakih eksploziva i razvoj detonatora s nuklearnim punjenjem, kao i kompjutersko oblikovanje jezgra za nuklearne bojeve glave.

U izveštaju su navedene i navodne pripreme za nuklearne testove i razvoj nosača za rakete „Sahab 3“, oružje koje može pogoditi Izrael.

Strani stručnjak

Navedeno je i da je vlastima u Teheranu pomagao jedan “strani stručnjak”, najvjerovatnije bivši sovjetski naučnik Vjačeslav Danilanko.

Tenzije u vezi s iranskim nuklearnim programom porasle su ranije ove sedmice, kada je IAEA saopćila u izvještaju da je Teheran radio na izradi nuklearne bombe i da možda još izvodi tajna istraživanja s tim ciljem.

Spekulacije medija o mogućoj akciji SAD-a ili Izraela također su intenzivirane tokom posljednjih sedmica.

Od 2006. godine Ujedinjeni narodi (UN) su usvojile šest rezolucija u kojima se od Teherana traži da odustane od programa obogaćivanja urana, a četiri rezolucije predvidjele su i uvođenje sankcija Islamskoj Republici.


Hillary Clinton [EPA]

SAD, Evropska unija (EU) i njihovi evropski saveznici sumnjaju da je suština programa obogaćivanja urana u Iranu izrada nuklearne bombe.

Teheran, koji odbija prekinuti program program, negira da namjerava razviti oružje i tvrdi da su njegove nuklearne ambicije usmjerene u mirnodopske svrhe.

Američka državna tajnica Hillary Clinton je izjavila da Iran uskoro mora odgovoriti na ozbiljne sumnje IAEA.

“Očekujemo da Iran narednih dana odgovori na ozbiljna pitanja proistekla iz izvještaja IAEA”, rekla je onanovinarima poslije ministarskog sastanka na samitu Azija-Pacifik u Honoluluu.

Izvor: Agencije