Palestinci nemaju podršku u Vijeću sigurnosti

Abbas je zahtjev za članstvo predao 23. septembra (EPA)

 

Odbor Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u petak je objavio da nije uspio postići dogovor o palestinskoj prijavi u punopravno članstvo UN-a, rekao je portugalski ambasador pri UN-u. 

U nacrtu izvještaja odbora u kojem su predstavnici svih 15 članica Vijeća sigurnosti detaljno se govori o neuspješnu pregovaranju. Sad kad je odbor i formalno odobrio izvještaj, pitanje prijema se po proceduri vraća Vijeću sigurnosti.

“Vijeće će primiti taj izvještaj i raspravljati o budućoj inicijativi”, rekao je portugalski ambasador Jose Filipe Moraes Cabral, predsjednik Vijeća u novembru. 

Zahtjev za prijem palestinske države u punopravno članstvo UN-a podnio je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas 23. septembra.

Zahtjevu za članstvom i priznanju palestinske države na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze s istočnim Jerusalemom kao prijestolnicom protive se Izrael i Sjedinjene Države. Tvrde da se time Izraelu odriče legitimitet i da su mirovni pregovori jedini put da Palestinci dobiju svoju državu, piše Reuters.

Mehanizmi prijema

Upravo agencija Reuters u nekoliko pitanja i odgovora predstavila je mehanizam postupanja UN-a pri prijemu novih članica.

Kako UN prima nove države članice?

Zemlje koje apliciraju za prijem u Ujedinjene narode zahtjev obično predaju glavnom tajniku UN-a koji ga prosljeđuje VS-u na procjenu i glasanje.

Ako ga 15-člani VS odobri, zahtjev se prosljeđuje Općoj skupštini UN-a na glasanje. U Općoj skupštini predstavnici su 193 zemlje članice. Za prolaz su potrebne dvije trećine glasova, dakle 129 zemlja, a ne može biti primljena u UN ako njezin zahtjev ne odobre i VS i Opća skupština.

Hoće li se Palestinci pridružiti UN-u?

Vjerovatno je da će dobiti dovoljno glasova u Općoj skupštini, no nedostatna im je potpora u Vijeću sigurnosti. Da bi u tom tijelu rezolucije bile prihvaćene potrebno je devet glasova i nijedan veto. Palestinci trenutačno imaju osam osiguranih glasova. 

Na sastanku prošle sedmice Rusija, Kina, Brazil, Indija, Liban i Južna Afrika podržali su palestinski zahtjev, no Sjedinjene Države su protiv, a Velika Britanija, Francuska i Kolumbija najavile su da će se suzdržati pri glasanju.

Gabon i Nigerija po svoj će prilici glasati za Palestince, a Njemačka i Portugal svoje stajalište još nisu objavili, no očekuje se da će se suzdržati ili glasati protiv. Bosna i Hercegovina nije objavila svoje stajalište.

Izgledno je ipak da će se i BiH suzdržati jer se tročlano predsjedništvo sastavljeno od predstavnika hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda ne može dogovoriti o tom pitanju. No čak i ako Palestinci osiguraju devet potrebnih glasova, SAD će uložiti veto.

Odbor za prijem novih članica Vijeća sigurnosti, u kojem su predstavnici svih 15 članica, nekoliko sedmica razmatra i procjenjuje je li zahtjev ispunio sve uvjete za članstvo. Odbor nije uspio donijeti jednoglasno stajalište.

Šta slijedi?

Očekuje se da će Odbor za članstvo objaviti da postoji zastoj. Predmet će zatim vratiti Vijeću sigurnosti, koje ga može odbaciti ili pak staviti na glasanje.

Ako Palestinci zatraže glasanje, morat će pronaći članicu vijeća spremnu sponzorirati rezoluciju. Neki diplomati drže kako bi Palestinci mogli odustati i time izbjeći jasno pokazati da nemaju dovoljno potpore.

Unapređenje statusa

Bude li ipak glasanje organizirano, SAD neće uložiti veto ako Palestinci osiguraju samo osam glasova.

Što se događa kada je zahtjev odbačen?

Palestinci su već najavili da bi mogli zatražiti unapređenje sadašnjeg statusa promatrača bez prava glasa.

Mogli bi od Opće skupštine UN-a zatražiti da postanu promatračka država bez stalnog statusa, poput Vatikana.

To bi bilo neizravno priznanje njihove države. Jednostavna većina glasova u Općoj skupštini potrebna im je za takav status koji bi im omogućio pristup UN-ovim agencijama, među kojima je Međunarodni kazneni sud.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO