Niger odobrio azil Saadiju Gaddafiju

Saadija Gaddafija traže nove libijske vlasti, koje ga optužuju za nasilno prisvajanje imovine i zastrašivanja (EPA)

Niger je odobrio azil iz humanitarnih razloga Saadiju Gaddafiju, jednom od sinova bivšeg libijskog lidera Muammara Gaddafija, izjavio je nigerijski predsjednik Mahmadu Isufu.

On je pred novinarima u Pretoriji, nakon posjete Južnoafričkoj Republici, kazao da drugi sin bivšeg diktatora Seif el-Islam nije u svojoj zemlji, prenosi Fena.

“Prihvatili smo odobriti azil Saadiju Gaddafiju iz humanitarnih razloga”, rekao je Isufu.

Tridesetosmogodišnji Saadi Gaddafi izbjegao je u Niger u augustu, za vrijeme pada Tripolija, koji je označio kraj 42-godišnjeg autoritarnog režima njegovog oca.

Saadija Gaddafija traže nove libijske vlasti, koje ga optužuju za nasilno prisvajanje imovine i zastrašivanja kada je upravljao libijskim nogometnim savezom, saopćio je Interpol.

Nogometaš s reputacijom plejboja pokušao je profesionalnu karijeru u Italiji, ali bez uspjeha, prije nego što je počeo upravljati elitnom jedinicom libijske vojske.

Nigerijski premijer Brigi Rafini je rekao u septembru da „ne dolazi u obzir“ Saadijevo izručenje, dok ne bude siguran da će biti osiguran pravedan proces.

Što se tiče njegovog brata kojeg traži Međunarodni krivični sud (ICC) u Hagu zbog zločina protiv humanosti počinjenih za vrijeme gušenja pobune, Isufu je potvrdio da “Seif al-Islam nije u Nigeru”.

Izvor: Agencije