‘Bezgranični’ američko-kineski odnosi

Hu Đintao: Kina je odlično tržište za američki izvoz (EPA)

Kineski predsjednik Hu Ðintao poručio je američkim poslovnim ljudima da su u međusobnoj trgovinskoj razmeni obje zemlje pobjednice, ističući pritom da je njegova zemlja odlično tržište za američki izvoz i braneći je kao poštenog suparnika u carinskim stopama i zaštiti intelektualne svojine.

Američko-kineski trgovinski odnosi mogu biti “bezgranični”, rekao je on na marginama Samita o ekonomskoj saradnji Azije i Pacifika u Honoluluu, tokom sastanka s predstavnicima američke komore i velikih kompanija, uključujući Wall-Markt i FedEx.

Da bi ostvarile te ambicije, dvije zemlje trebaju proširiti trgovinu u novim i čistim energijama, efikasnosti kontrole štetnih emisija, farmaceutici, avijaciji i svemirskim tehnologijama, kazao je Hu prema saopćenju objavljenom na sajtu kineskog ministarstva vanjskih poslova.

“Ukoliko SAD uskoro olabave svoja ograničenja na tehnologije koje izvoze u Kinu, to neće biti dobro samo za uravnoteženje trgovinskog bilansa, već će doprinijeti i poboljšanju američke privrede i povećanju broja zaposlenih”, rekao je Hu.

Kineski izvoz će, nada se, prevazići osam biliona dolara u narednih pet godina, a uvoz potrošačke robe dostići će pet biliona dolara do 2015. godine.

To će od Kine učiniti ogromno tržište i pomoći SAD-u da oživi proizvodnju i ostvari cilj predsjednika Baracka Obame o “dupliranju izvoza”, prenosi Reuters.

Samit na Havajima

Hu je doputovao na Havaje pred dvodnevni samit lidera zemalja Azije i Pacifika u subotu i nedjelju, a koji je već u sjenci zbog uvećane opasnosti od dešavanja u eurozoni.

“Trenutno raste nestabilnost i neizvjesnost u oporavak svjetske ekonomije. U takvoj situacije mi posebno trebamo da cijeli svijet pređe rijeku u istom čamcu i zajednički odgovori na probleme u duhu saradnje i zajedničke koristi”, rekao je on.

Samit, u američkoj državi u kojoj je rođen Obama, već je označen kao napor da se učini napredak uspostavljanja nove ere slobodne trgovine i pakta o tehnologijama za zaštitu okoline, koracima koji bi eventualno mogli voditi ka globalnom privrednom rastu.

Samit APEC-a je također šansa da SAD potvrde svoju vodeću ulogu u regionu gdje Kina postaje sve snažniji konkurent.

Kineski zvaničnici su već izrazili sumnje u američke ciljeve na APEC-u, uključujući inicijativu za zelenim rastom, koji bi ograničio carine na robu i usluge za zaštitu okoline i turbine na vjetar na 5 posto.

Prošlog ponedjeljka kineski zvaničnici su Obamin plan za APEC nazvali preambicioznim, primjećujući da bi njegov plan za smanjenje carina pogodio zemlje u razvoju, a zauzvrat ne bi iziskivao nikakve akcije SAD-a.

Hu je branio kineske tarifne stope, rekavši da je sveukupno Kina smanjila carine sa 15,3 na 9,8 posto u posljednjih deset godina od kako je pristupila Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), što je stavlja “daleko ispod” prosječnih carinskih stopa u zemljama u razvoju.

Izvor: Agencije