Stanje u eurozoni postaje ‘neugodno’

Angela Merkel i Nicolas Sarkozy su prošle sedmice prvi put priznali da će Grčka možda morati napustiti eurozonu (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel, u jednom od svojih najdramatičnijih govora od izbijanja krize u eurozoni, izjavila da je stanje u Evropi postalo “neugodno” te da blok od 27 članica Evropske unije (EU) neće preživjeti ukoliko svijetu ne pokaže da je sposoban prilagoditi se dužničkoj krizi, koja se zadnjih sedmica još više produbila.

“Vrijeme je za prodor u novu Evropu. Zajednica koja tvrdi, usprkos svemu što se događa u ostatku svijeta, da nikada više ne može mijenjati svoja temeljna pravila, ta zajednica jednostavno ne može preživjeti. Uvjerena sam u to”, rekla je ona.

“Svijet se mijenja tako brzo i moramo biti spremni za izazove. To će značiti više Evrope, a ne manje”, dodala je njemačka kancelarka, prenosi Fena.

Njemačka je zabrinuta i zbog stanja u Italiji jer Evropski fond za pomoć (EFSF) nije dovoljan za spas Italije.

Stefan Seibert, glasnogovornik njemačke kancelarke, priznao je da vlada zabrinutost.

“S velikim zanimanjem pratimo razvoj događaja u Italiji”, kazao je on.

“Njemačka vlada nije pokrenula ideju o smanjenju eurozone i njena politika je usredsrijeđena na stabilizaciju cjelokupnog monetarnog bloka”, izjavio je kasnije Siebert.

Život poslije eura

Njegova izjava je uslijedila kao reakcija na navode Reutersa da su neki njemački i francuski zvaničnici razgovarali o užoj monetarnoj integraciji, uz učešće manjeg broja zemalja.

“Njemačka vlada se definitivno ne zalaže za takve planove”, rekao je Seibert.

“Štaviše, naša politika je usmjerena na stabilizaciju eurozone u cjelini i rješavanje problema u korijenu”, navodi se u elektronskoj poruci glasnogovornika njemačke vlade upućenoj Reutersu.

Zadnji potresi u eurozoni primorali su čelnike da razmotre i radikalnija rješenja kako prebroditi krizu.

Na samitu G20 u Kanu, Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy su prošli sedmice prvi put priznali da će Grčka možda morati napustiti eurozonu, koju čini 17 zemalja.

Udruženje njemačkih izvoznika BGA tvrdi da bi izvoznici iz te zemlje mogli i bez zajedničke valute eurozone, jer izvoz ne zavisi od eura, već od slobodnog tržišta, objavljeno je u Berlinu.

“Njemačkim izvoznicima nije potrebna zajednička valuta, jer izvoz ne zavisi od eura, već je važno slobodno tržište i nepostojanje carina”, rekao je Anton Berner, predsjednik BGA, udruženja izvoznika koje predstavlja uglavnom male i srednje kompanije, prenosi Tanjug.

Berner smatra da ”ima života poslije eura”.

Zvanični podaci pokazali su da je u Njemačkoj rekordan izvoz u septembru podigao trgovački višak na najviši trogodišnji nivo, što, prema ocjenama stručnjaka, znači da se zemlja prilično dobro bori s dužničkom krizom.

Angela Merkel i drugi politički lideri pokušavaju, međutim, spasiti raspad eurozone.

Njemačka je drugi najveći svjetski izvoznik, poslije Kine.

Izvor: Agencije