Republikanac optužen za seksualno zlostavljanje

Cain: Republikanac optužbe okarakterizirao kao lažne napade (EPA)
Cain: Republikanac optužbe okarakterizirao kao lažne napade (EPA)

Sharon Bialek optužila je za seksualno zlostavljanje Hermana Caina, kandidata za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke.

Bialek je na konferenciji za novinare u New Yorku kazala da je Cain pokušao da je neprimjereno dodiruje 1997.godine. Ona je medijima otkrila kako je mislila Caina zamoliti da je vrati na stari posao u Asocijaciji nacionalnih restorana kada se incident dogodio u Washingtonu.

U to vrijeme Cain je bio šef sindikata ugostitelja. Bialek tvrdi da je Cain posegnuo ispod njene suknje i krenuo dotaknuti njene genitalije nakon što je zatražila njegovu pomoć.

Detalji razgovora

Kada ga je upitala šta radi, Cain ju je navodno upitao: „Želiš posao, tačno?“

Bialek se na konferenciji u New Yorku pojavila sa svojom advokaticom, Glorijom Allred.

Cainov glasnogovornik je odmah odbacio navode, govoreći da su „sve optužbe za zlostavljanje protiv gospodina Caina čista izmišljotina“.

On je kazao da Cain “nikad nije zlostavljao nikoga” i prezreo optužbe kao „lažne napade“.


Bialek: Izašla u javnost s optužbama [EPA]

Najmanje još tri žene su optužile Caina za seksualno zlostavljanje iz vremena kada je bio vodeći lobista u ugostiteljstvu sredinom 1990-ih, ali je Bialek prva koja je s time izašla u javnost.

Cain (65), insistira da su optužbe neosnovane i da je krivo optužen.

Bivši direktor pizza kompanije bez iskustva u politici, vodio je prema mnogim istraživanjima javnog mnijenja u utrci za republikansku predsjedničku nominaciju koja će izabranika suočiti s Barackom Obamom na izborima naredne godine.

Posljednja dešavanja došla su samo dva dana prije nego što će se republikanski kandidati okupiti u Rochesteru, Michigan, u srijedu navečer u posljednjoj debati.

Opala podrška

Istraživanje Reutersa/Ipsosa objavljeno u nedjelju pokazalo je da je podrška Cainu pala za devet posto, sa 66 prošle sedmice na 57 posto.

Istraživanje je prvi dokaz da je optužba za seksualno uznemiravanje uzela danak u Cainovim predsjedničkim težnjama.

Žena koja se novčano pogodila s ugostiteljskom asocijacijom nakon što je iznijela optužbe za zlostavljanje, odbacila je u petak Cainove tvrdnje.

Ona je putem svog advokata kazala da je bila žrtva  „niza nepristojnih ponašanja i neželjenih Cainovih prijedloga“ 1999.godine.

Jedan od Cainovih protivnika u predsjedničkoj republikanskoj nominaciji pozvao je u nedjelju na više informacija o optužbama.

„To u potpunosti mora izaći na vidjelo“, rekao je republikanski kandidat za predsjedničku nominaciju Jon Huntsman za NBC.

„Postavljena su legitimna pitanja i te informacije moraju biti objelodanjene“.

Izvor: Al Jazeera i agencije

 


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO