Palestinci se okreću rezervnom planu u UN-u

Maliki: Palestinci neće pozvati da se odmah glasa o članstvu u UN-u (EPA)

Palestinci su odustali od pokušaja da dobiju punopravno članstvo u UN-u i okrenuli se rezervnoj opciji da dobiju unapređenje statusa u svjetskom tijelu, rekli su palestinski zvaničnici.

Oni su precizirali da će tražiti status države posmatrača koji će im omogućiti pristup u ključne međunarodne organizacije. Associated Press prenosi da su ti zvaničnici tražili da ostanu anonimni zbog osjetljivosti pitanja.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas zvanično je tražio priznanje državnosti u UN-u 23. septembra.

Prijetnja vetom

Od tada do danas Palestincima nije očito pošlo za rukom da zadobiju podršku devet od 15 članica Vijeća sigurnosti UN-a, koliko je potrebno da bi zahtjev bio usvojen, javila je agencija Fena.

SAD su unaprijed zaprijetile vetom, ali se palestinska strana nadala moralnoj pobjedi, odnosno podršci većine.

Palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Maliki optužio je u četvrtak tu zemlju da vrši pritisak na članove Vijeća sigurnosti kako bi ih ubijedila da ne glasaju za palestinski zahtjev, prenio je Tanjug.

On je rekao da Palestinci neće pozvati da se odmah glasa o članstvu Palestine, dodavši da ne vjeruju da će imati devet glasova za.


Podrška Palestincima ispred UN-a u Njujorku

“Mi smo očekivali da sakupimo devet glasova u Vijeću sigurnosti,  ali je sada jasno, sa kontranaporom SAD-a i velikom intervencijom da nećemo imati tih devet glasova”, rekao je on, najavivši da Palestinci neće tražiti glasanje 11. novembra.

“Želimo da čujemo pozicije. Mi stojimo pred teškom bitkom, jer su SAD regrutirale sve svoje kapacitete da nas ometu”, kazao je Maliki.

Oni su precizirali da će tražiti status države posmatrača koji će im omogućiti pristup u ključne međunarodne organizacije.

Prethodno je London najavio da će se uzdržati prilikom glasanja za ulazak Palestine u Ujedinjene nacije, potvrdio je britanski ministar vanjskih poslova William Hague.

“Nećemo glasati protiv prijema Palestine u UN zbog napretka koji su postigli palestinski lideri kako bi poštovali kriterije” za ulazak, naglasio je ministar pred parlamentom.

Bez dogovora

“Ne možemo glasati za, jer naš prvi cilj su povratak pregovaračkom stolu putem Četvorke za Bliski istok i uspjeh pregovora”.

Zato će se Velika Britanija, kao i Francuska, i poslije konsultacija s našim evropskim partnerima uzdržati tokom svih konsultacija o potpunom ulasku Palestine u UN”, dodao je on.

Francuska, Velika Britanija i Kolumbija saopćile su prošlog četvrtka pred Vijećem sigurnosti da se misle uzdržati prilikom glasanja o ulasku Palestine u UN koje je planirano za kraj godine.

Prema nacrtu izvještaja Odbora za prijem novih članica, u koji je u utorak imala uvid agencija AFP, Vijeće sigurnosti UN-a nije uspjelo postići dogovor o zahtjevu Palestine za ulazak u UN.

Izvor: Agencije