Moody's snizio rejting britanskim bankama

Moody's je Royal Bank of Scotland snizio rejting za dva stepena (EPA)

Agencija za kreditni rejting Moody's snizila je rejtinge 12 banaka koje posluju u Velikoj Britaniji, upozorivši da se smanjila vjerovatnoća da će britanska vlada ubuduće spašavati od propasti manje finansijske institucije.

Moody's je Lloyds TSB banci snizio rejting za jedan stepen, a Royal Bank of Scotland (RBS) za dva stepena. Obje banke su djelomično u državnom vlasništvu.

Moody's, međutim, nije promijenio rejting banka Barclays i HSBC, koje, uz RBS i Lloyds TSB, čine „veliku četvorku“ britanskog bankarstva.

Britanskoj podružnici španske banke Santander rejting je snižen za jedan stepen, dok je rejting Nationwide Building Societyja sada niži za dva stepena.

Portugalske banke

U Moody'su smatraju da će britanska vlada nastaviti podržavati velike finansijske institucije, ali da je sada veća vjerovatnoća da će manje institucije pustiti da propadnu.

Britanski ministar finansija George Osborne je rekao da su britanske banke u mnogo boljem položaju od evropskih rivala, koje imaju veće gubitke jer isplaćuju dugove grčke vlade.

On je kazao da će zbog odluke Bank of England da omogući finansijsku podršku engleskoj privredi, kao i zbog državnih mjera štednje, Velika Britanija biti zaštićena od dužničke krize eurozone.

Na udaru Moody's-a našle su se i obveznice portugalskih banaka. Moody's je snizio rejtinge obveznica s prioritetom naplate i depozita devet portugalskih banaka za jedan do dva stepena te zasebne rejtinge šest banaka, nakon što je u maju snizio rejting portugalskih državnih obveznica.

Kao razlog u Moody's-u navode njihove značajne portfelje portugalskih državnih obveznica te očekivano daljnje pogoršanje kvaliteta domaće imovine i probleme s likvidnošću zbog blokiranog pristupa finansiranju.

Izvor: Agencije